Tizenkilencezer ingyenes antitesttesztet biztosít a fővárosi önkormányzat a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjének mérésére. Korábban arról beszélt Karácsony Gergely, hogy több idős ember kereste őt meg azzal, hogy a kínai oltás után nem alakult ki náluk védettség.

Antitestek mérése

Az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatos, széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének megismerését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szűrés a kerületekben zajlik

A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezernél a mintavételek a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben történnek. Ehhez megkapják a teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Kimutatják az ellenanyagot

A teszttel meg lehet határozni a vérben lévő koronavírus-specifikus IgG típusú antitestek mennyiségét. A teszt nem tudja ugyan komplexen vizsgálni a teljes immunrendszer védekezésben betöltött szerepét a koronavírussal szemben, de a fertőzésre vagy védőoltásra válaszreakcióként keletkező ellenanyagok kimutatására jól használható.

A 2. oltás után két héttel jelentkezhetnek a tesztre

A Fővárosi Önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes immunválasz a második oltás utáni második hetet követően mérhető, így fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak ezután jelentkezzenek a résztvevők.

Ismételt védőoltás

Azoknál, akiknél az antitestes védettség hiánya feltételezhető, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, illetve esetükben továbbra is szükség van a járványvédelmi megelőző szabályok – maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés – betartására.

Regisztrálni kell a tesztre

A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz július 5-9. között, amire a jövő hét második felétől lehet regisztrálni. A kerületi szakrendelőkben várhatóan július végéig vehetnek részt a szűrésen a jelentkezők.

Vénás vérvétel

A vizsgálatok minden esetben önkéntesek, a vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, amelyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. A Főpolgármesteri Hivatal azt kérte, azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyeknél a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra.

Karácsony levele Orbánnak

Június elején írtunk arról, hogy Karácsony Gergely azt kérte, a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget mindenkinek, akit kínai vakcinával oltottak be, továbbá biztosítsa nekik a harmadik oltás felvételét is. 

Segítséget kértek

Akkor a Fővárosi Önkormányzat azt írta, hogy a főpolgármester több megkeresését kapott olyan emberektől, akiket a kínai vakcinával oltottak be, de az ellenanyag-vizsgálat negatív eredményt hozott náluk. Karácsony Gergely ezután több mint háromezer fős csoportot számláló szervezet tagjaival találkozott.

A kormánynak lépnie kell

“A kormánynak lépnie kell. A laboratóriumi ellenanyag-tesztek eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalát, ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget, illetve azoknál, akiknél az első két oltás nem termelt megfelelő mennyiségű ellenanyagot, a harmadik oltás felvételének biztosítását kezdeményeztem ma a miniszterelnöknél.” – írta akkor Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció