Jelenleg 3,4 millió magyar oltottak be, holnapra meglehet a 3 és millió beoltott – többek közt erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy szombaton nyithatnak a teraszok.

3,4 millió oltást adtak be

3,4 millió felett jár a legalább az első vakcinával beoltottak száma, amint elérjük a 3,5 milliót, nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szombaton nyithatnak a teraszok

Gulyás Gergely szerint holnap elérhetjük a 3,5 millió oltást, ezután pedig szombaton nyithatják meg a vendéglátóhelyek a teraszokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egymillió feletti vakcinaadag érkezik

A következő egy hétben egymillió kínai vakcina, valamint 200 ezer első orosz oltás is érkezik, és a Pfizer-vakcinákból is több mint 300 ezer érkezhet – mondta Gulyás Gergely.  „A beérkezett vakcinákat a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani”

Jövő héten meglehet a 4 millió

A miniszter szerint „Jó esélyünk van arra, hogy a jövő héten a 4 milliós határt átlépjük. Aki most regisztrál, az egy-két héten belül be lehet oltva. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon. 6 milliós oltotti szám kell a nyájimmunitás eléréséhez”.

Határnyitás

Gulyás Gergely szerint a magyar kormány elsők között fogja lehetővé tenni, hogy a magyar állampolgárok akár rokonlátogatás céljából utazhassanak a határokon túlra. „Itthon hiába magas a beoltottak aránya, ha a környező országokban nem állnak ilyen jól. Ezért, amíg hazánkban nem értük el a nyájimmunitást, óvatosnak kell lenni a határnyitással.”

Harmadik vakcina

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy kell-e harmadik oltás, és mikor. A legfontosabb, hogy a kormány a legrosszabb helyzetre készül, és mindent megtesz, hogy legyen elegendő vakcina.

Aki a baloldalnak hisz, az meghalhat

„Ha bárki hisz a baloldal oltásellenes kampányának, az meghalhat. Már nemcsak a legidősebbek a legveszélyeztetettebbek, mert az áldozatok 95 százaléka 50 év feletti, míg 5 százaléka 50 év alatti” – mondta a miniszter.

Nyaralás

„A nyári időszakban is indokolt az óvatosság. A kormány nem adhat utazási tanácsokat, de az az álláspontja, hogy aki beoltott, az egyben védett, vagyis számukra lehetséges az utazás, és nemcsak belföldön, de utazás előtt is mindig tájékozódni kell a célország járványügyi állapotáról” – mondta Gulyás Gergely.

A Sinopharm-vakcina nagyobb védettséget ad, mint a Pfizer

Heteken belül a börtönökben is oltanak majd – mondta a miniszter. Gulyás Gergely szerint a SinoPharm jobb oltóanyag, mint a Pfizer, de a legjobb szerinte a Szputnyik, legalábbis a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint.

Kiemelt kép: illusztráció