Problémát talált a Szputnyik V egyik előállító üzemében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) miközben az orosz vakcina-előállítást vizsgálta – írja a Reuters. Az üzem a fiolák vakcinával való megtöltéséért felel.

Az egyik telepen észlelték a bajt

A problémákra a Pharmstandard-UfaVITA nevű telepen bukkantak rá, mely egyike a négy Szputnyik V vakcinát előállító üzemnek, amit a WHO megvizsgált – derül ki az előzetes jelentéséből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A sterilizálással is baj van

Az üzemben a WHO előminősítési osztálya az adatintegritást és az oltás minőségellenőrzése során végzett teszteredmények kapcsán észlelte a hibát. A jelentés továbbá a “keresztfertőzés kockázatának csökkentése érdekében tett megfelelő lépések implementálását” és az üzemi sterilitást hiányolta – írja a Portfólió.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Hiányos a vakcina nyomonkövetése

A WHO továbbá problémásnak találta az üzemben gyártott néhány vakcina nyomon követését és azonosítását is. A problémák azonban nem állnak összefüggésban az oltások biztonságával és hatékonyságával.

Megszólalt a cég

A Pharmstandard-UfaVITA közleményében azt írja, lévén a telepen csak fiolákat töltenek meg vakcinával. A feltöltési gyártósorokkal kapcsolatos problémákat már teljes mértékben kezelte.  

Újabb vizsgálatot végez majd a WHO

A cég közleményében újabb vizsgálatra is meghívta a WHO-t, valamint kijelentették, hogy továbbra is teljes mértékben transzparensek maradnak és folytatni fogják a világszervezet előminősítési folyamatát.

3 milliárd ember számára elérhető

A Szputnyik V alkalmazását már 60 országban engedélyezték, köztük Magyarországon is, ami azt is jelenti, hogy így már 3 milliárd ember férhet hozzá az orosz oltóanyaghoz.  

A Szputnyik V összetétele

A Szputnyik összetétel, illetve hatásmechanizmus alapján vektorvakcina, ami azt jelenti, hogy a hatás szempontjából semleges – hordozó vírus (adenovírus) segítségével juttatja a szervezetbe a koronavírus egy jellegzetes géndarabkáját. Az adenovírus által szállított géndarabka a Szputnyik V oltásnál az új típusú koronavírus tüskefehérjének (spike (S) protein) az előállítási információit tartalmazza.

A tüskefehérje

A szervezetben az adenovírusba beépített gén információi alapján olyan tüskefehérje keletkezik, ami immunválaszt vált ki. Hangsúlyozandó, hogy a Szputnyik V oltóanyag semmilyen formában nem tartalmaz sem élő, sem elölt koronavírust, ami bárkit is megbetegíthetne.

Két oltás, két különböző vektorvakcinával

A Szputnyik a vektor alapú vakcinák tekintetében is egyedinek számít, ugyanis ezt az oltást is kétszer kell beadni, ám a két alkalommal beadott oltás esetén a vivővírus eltérő. Vagyis: a Szputnyik V oltás I. adagja 26-os szerotípusú humán adenovírust tartalmaz vektorként, a II. adag pedig 5-ös szerotípusú humán adenovírust. Ezt a fajta, immunműködésre kedvezően ható innovációt 2021 tavaszán a németországi szakemberek is méltatták, és az orosz fejlesztők szerint részben erre vezethető vissza az, hogy a Szputnyik V alkalmazásával magas hatékonyságú védelem érhető el.

Nagyon hatékony

A klinikai vizsgálati eredmények alapján a második oltás felvételét követően a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 százalékot, ami azért is nagyon lényeges, mert korábban csak a Pfizer és a Moderna vakcinák esetében mutattak 90 százalék feletti értéket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szputnyik V vakcina – Forrás: MTI