Csupán csak egy-két hétre elég gázolaj maradhatott a magyarországi biztonsági tartalékban, azt követően, hogy október elején megint jelentős mennyiséget értékesített belőle a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, azaz az MSZKSZ.

Fogynak a készletek

A szervezet a kőolaj, a benzin, a kerozin és a földgáz mellett a stratégiai gázolajkészlet nagyságát is közli havi rendszerességgel a honlapján, s ugyan jelenleg csak az augusztus végi állapotok ismertek, ezek, valamint a tartalékból való vásárlása szeptember végén kiírt pályázat alapján a tartalékok lényegében elfogytak, derül ki a Portfolio írásából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folyamatos csökkenés

A február óta tartó folyamatos csökkenés hatására augusztus végén a gázolaj tartalék 243,1 kilotonna volt, szeptember 21-én pedig az MSZKSZ egyfordulós pályázatot hirdetett 180 millió liter gázolaj megételére. A legutóbbi ismert készletadatból az értékesítésre kiírt mennyiséget kivonva kapott 63,1 ezer tonna hozzávetőleg 75 millió literes tartalékot jelent, írja a lap.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Alig 10 napra elég

A Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikái alapján ez kicsivel több mint 10 napra elég. A felhasználás szezonálisan változik, télen pedig jóval alacsonyabb a gázolajfogyasztás, ezzel együtt jelentősnek nem nevezhető a tartalék, írják.

Februárban még ennyi volt

A biztonsági gázolajtartalék egyébként február végén még közel 500 ezer tonna volt, a hivatalos adatok szerint ez a nyár végére kevesebb mint a felére csökkent, a friss információk birtokában pedig úgy tűnik mostanra még kevesebb.

A benzin

A benzin esetén nem volt ekkora mértékű a készlet esése, a portál adatai szerint január végén állt a legmagasabban az idei tartalék, 265,2 ezer tonnával, ami augusztus végére 173,2 ezer tonnára süllyedt. A biztonsági kőolajkészlet pedig – kisebb hullámzás mellett – még emelkedett is, a január végi 614,3 ezer tonnáról augusztus végéig 704,6 ezer tonnára.

A stratégiai készlet

A vonatkozó szabályozás szerint azonban a stratégiai készletnek meg kellene felelnie a hazai nettó importra vetített minimum 90 napnyi mennyiségnek, a nyár végi állapot szerint ez azonban akkor csak 73 volt, így elmondható, hogy a  stratégiai üzemanyag-tartalék augusztus végén már harminc éve nem látott mélyponton volt.

Az árstop

A hatósági üzemanyagárstop bevezetése óta egyébként a piaci szereplők, köztük a piacot nagyban ellátó Mol is már több ízben figyelmeztetett arra, hogy a lépés komoly ellátási problémákhoz vezethet, különösen a gázolajpiacon, miután az árstop miatt a hazai import jelentős része kiesett, hiszen a külföldi nagykereskedők nem érdekeltek abban, hogy 480 forintos áron értékesítsék az üzemanyagot.

A kormány bejelentése

A helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében a kormány július végén bejelentette, hogy a 480 forintos hatósági árat csak a magántulajdonú gépjárművek tulajdonosai vehetik igénybe, erről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció Pexels