Máris megjelent a Magyar Közlöny friss száma, melyben a kőolajkészlet egy részének felszabadításáról szóló információkat, valamint az üzemanyag-árstop szűkítéséről szóló információkat részletezik.

Rendkívüli Kormányinfó

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Gulyás Gergely a szombati – rendkívüli – Kormányinfón jelentette be, hogy a hazai finomítói kapacitás átmeneti csökkenése, a háború és az Oroszországra kivetett európai szankciók miatt szűkösség állt elő kőolajból illetve üzemanyagból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Gulyás Gergely: Csak a magántulajdonú gépjárművek tankolhatnak ársapkás üzemanyagot, kivétel a taxik és a mezőgazdasági gépjárművek

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Leáll a finomító

A helyzet közvetlen oka, hogy karbantartás miatt leáll a Mol százhalombattai finomítója augusztusban, – ennek részleteiről portálunk is beszámolt korábban – ami a hazai finomítás száz százalékát adja. A felújítás jobb esetben egy hónapig tart, de akár tovább is elhúzódhat.

A kormány döntése

A kormány emiatt úgy döntött megfogadja Hernádi Zsolt Mol-elnök javaslatát, azaz egyfelől felszabadítja a stratégiai kőolaj- és üzemanyagkészlet mintegy negyedét, másrészt szűkíti azok körét, akik a 480-as literenkénti ársapkával tankolhatnak.

Csak a magánszemélyek

A kedvezményezettek körében ezentúl csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművel és a taxik maradhatnak, a céges járművek azonban szombat déltől már csak piaci áron tudnak tankolni.

A rendelet részletei az alábbiak szerint alakulnak:

 • A külföldi autók mellett szombat déltől – a taxik kivételével – kiesik a hatósági árra jogosultak köréből minden jármű, melyet forgalmi engedélye szerint nem természetes személy üzemeltet.
 • A nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesített üzemanyag sem lesz már hatósági áras, a kannákba tankolás lehetősége 480-as áron tehát megszűnik.
 • A benzinkút üzemeltetője lesz jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének
  segítségével a tankoló gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját, hogy megbizonyosodjon róla, jogosult-e hatósági áron tankolni.
 • A kisbenzinkutak átmeneti állami támogatásért folyamodhatnak december 31-ig az ellátásbiztonság érdekében. Ennek összege nem haladhatja meg a 400 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

A másik friss rendelet a stratégiai kőolajkészlet felszabadításáról szól, eszerint:

 • A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében a biztonsági kőolajtermék készletekből e rendeletben előírtak szerint 184 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel. (Ez Gulyás tájékoztatása szerint a készlet 24 százaléka.)
 • A elszabadított mennyiséget a Szövetség tagjai kizárólag a magyarországi töltőállomás-hálózatában, illetve viszonteladó partnerei részére értékesíthetik tovább Magyarország határain belül, benzinkúti értékesítés céljából.
 • A Szövetség a visszapótlási kötelezettségének 2023. április 1-jéig tesz eleget.
 • A felszabadított készlet jövedéki adó, általános forgalmi adó és Kt. szerinti tagi hozzájárulás nélküli értékesítési ára 292,60 Ft/liter.
 • A NAV ellenőrzi a rendeletbe foglalt kötelezettségek megtartását, ha ezek megsértését állapítja meg 6 millió forinttól 15 millió forintig terjedő bírságot szab ki.

Kapcsolódó:

Rendkívüli bejelentést tesz a kormány: mindenki arra számít, hogy eltörlik a üzemanyag ársapkát vagy legalább is változtatnak rajt

Különadó

A Közlöny harmadik friss rendelete a kőolajtermék-előállítók extraprofitadójára vonatkozik, vagyis a Molt sújtja. A módosítás értelmében a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan 25 százalék helyett 40 százalék különadót kell befizetnie a cégnek a Brent–Ural olaj világpiaci árkülönbözetén keletkező marzs után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció