Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely szombaton 11 órától, miután a MOL elnöke jelezte a kormány felé, hogy amennyiben nem változtatnak az ársapkán, ellátásti gondok lehetnek Magyarországon. A kormányinfón elhangzottakról folyamatosan beszámolunk….

Tárgyalt a kormánnyal

Pénteken tárgyalt Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel. Az olajtársaság vezetője a kormány képviselőit arról tájékoztatta, hogy ellátási problémák lehetnek, ha változatlanul marad a Magyarországon érvényben lévő üzemanyag ársapka.

Leáll a finomító

Hernádi Zsolt szerint, ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba import üzemanyag. Mindez azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tudomásul vették

A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani, ez a lépés nem halasztható tovább. Hernádi Zsolt elmondta, hogy a kormány tudomásul vette ezt a tájékoztatást.

Dönteni kell

A MOL elnöke arra kérte a kormányt, hogy minél előbb döntsön. Véleménye szerint olyan lépéseket kell minél hamarabb meghozni, hogy szűküljön az ársapkával kedvezményezettek köre olyan mértékben, hogy a kereskedőknek újra megérje Magyarországra dízelt behozni.

50 literes limit

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolta a Mol június végén, amikor bevezette az 50 literes limitet a hatósági áras üzemanyagokra.  

Rendkívüli kormányinfó

A Kormányzati Tájékoztatási Központ ezután szombaton 11 órára rendkívüli kormányinfót hívott össze. Gulyás Gergely itt ad tájékoztatást a legújabb döntésekről.

Bezárnak a kutak

A 480 forintos ársapka már a nagyobb kutaknak is betesz, a Shell jövő hétfőn öt kutat zár be. Az indoklás szerint „az üzemanyagpiacon régiós szinten is tapasztalható beszűkült alapanyag-ellátás, illetve a kiugróan magas értékesítési volumenek okozta kihívásokra reagálva” hozták meg a döntést.

Mindenki tankol

Olvasóink jelezték, hogy több Budapest környéki kutat szombat délelőtt megrohamoztak a vásárlók, több helyen sorok alakultak ki.

Szombat délelőtt az egyik Budapest környéki kúton

Forrás: olvasói fotó

Kiemelt kép: illusztráció