Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely, miután a kormány pénteken tárgyal a MOL elnök-vezérgigazgatójával, aki már sokadszor jelezte, hogy jelenlegi formájában fenntarthatatlan az ársapka. Cikkünk folyamatosan frissül…

Leáll a finomító

Hétfőn leáll a százhalombattai kőolaj-finomító karbantartás miatt. A leállást egyszer már elhalasztották, de tovább nem halasztható – ezzel kezdte szombati tájékoztatóját Gulyás Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Stratégiai készlet

A miniszter szerint a háború és a szankciós politika lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Valamennyit felszabadítanak

Csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlására a következő fél-háromnegyed évben van lehetőség. A kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készletek negyedét szabadítják fel. Mivel ez nem lesz elegendő, a készleteket csak a lakosság fogja tudni igénybe venni hatósági áron.

Ők a kivételek

A kormány a MOL javaslatára arról döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent.

Megint a taxisok

Úgy tűnik, a kormány retteg a taxisoktól, ugyanis ők az új katatörvénynél is kivételt kaptak. Ők az egyetlen kisadózók, akik nemcsak magánembereknek, hanem cégeknek is számlázhatnak. Erről itt írtunk részletesen.

Munkaeszközük a gépjármű

Gulyás Gergely azzal magyarázta a taxisoknak járó kedvezményt, hogy az ők munkaeszközük a gépjárművük és amennyiben nem tennének velük kivételt, akkor a taxiárak akár 60 százalékkal is nőhetnének.

Megjelenik a rendelet

Hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet, amelyben benne lesz, kik jogosultak a kevdezményre. A 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által karbantartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.

Hernádi Zsolt tárgyalt kormánnyal

Pénteken tárgyalt Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel. Az olajtársaság vezetője a kormány képviselőit arról tájékoztatta, hogy ellátási problémák lehetnek, ha változatlanul marad a Magyarországon érvényben lévő üzemanyag ársapka.

Leáll a finomító

Hernádi Zsolt szerint, ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba import üzemanyag. Mindez azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudomásul vették

A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani, ez a lépés nem halasztható tovább. Hernádi Zsolt elmondta, hogy a kormány tudomásul vette ezt a tájékoztatást.

Dönteni kell

A MOL elnöke arra kérte pénteken a kormányt, hogy minél előbb döntsön. Véleménye szerint olyan lépéseket kell minél hamarabb meghozni, hogy szűküljön az ársapkával kedvezményezettek köre olyan mértékben, hogy a kereskedőknek újra megérje Magyarországra dízelt behozni.

Kiemelt kép: illusztráció