Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen Magyarországra – ezt mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója miután Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel tárgyalt. Hernádi Zsolt felülvizsgálná azok körét, akik 480 forintért vásárolhatnak üzemanyagot.

Leáll a finomító

Hernádi Zsolt szerint ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba import üzemanyag. Mindez azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudomásul vették

A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani, ez a lépés nem halasztható tovább. Hernádi Zsolt elmondta, hogy a kormány tudomásul vette ezt a tájékoztatást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Dönteni kell

A MOL elnöke arra kérte a kormányt, hogy minél előbb döntsön. Véleménye szerint olyan lépéseket kell minél hamarabb meghozni, hogy szűküljön az ársapkával kedvezményezettek köre olyan mértékben, hogy a kereskedőknek újra megérje Magyarországra dízelt behozni.

Már így is halasztottak

Hernádi Zsolt a százhalombattai finomító hétfői leállításáról megjegyezte, ez egy tervezett lépés. Áprilisban lett volna a leállás, de az üzemanyagfogyasztás olyan mértékben megnőtt abban az időben – a kormány árintézkedései és néhány ezzel kapcsolatos visszaélés miatt -, hogy a leállást augusztusra halasztották.

Rendkívüli helyzet

A Mol elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet az ország környezetében kialakult rendkívüli helyzetre is. Kifejtette: háború van az egyik Magyarországgal szomszédos országban, amely mindent megtesz azért, hogy bárhonnan tudjon alapvetően dízelt, de bármilyen kőolaj származékot vásárolni.

Bajban az osztrákok is

Május közepe óta nem működik Ausztriában a schwechati finomító, ahol egy tervszerű leállásnak a visszaindítása nem sikerült; a finomító visszaállása az OMV hivatalos tájékoztatása szerint ősz előtt nem várható.

Logisztikai gondok

Ráadásul a múlt héten is történt egy nem várt esemény: Csehország két finomítója közül az egyik leállt. Mindezek mellett arra is kitért, hogy a szankciós lépések következtében Európában fokozatosan próbálják meg az orosz dízelt kiváltani, kiszorítani és máshonnan behozni üzemanyagokat, ezek a lépések azonban logisztikailag komoly problémák elé állítják az olajvállalatokat.

Fokozatosan indulnak újra

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu beszámolt róla, a tervek szerint az üzemek fokozatosan, egy jelentős részük már szeptemberben, egy kisebb részük pedig október végén indulnak majd újra, a karbantartás második üteme után. Ezt követően már teljes kapacitással működik majd a Dunai Finomító.

Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van

A MOL mindenkit arra kér, hogy jelen helyzetben csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van. “Hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten”

A Kormányinfón beszélhetnek erről

A megszokott csütörtöki időponttól eltérően szombaton 11 órakor tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A kormányinfó időpontja azért is meglepő, mert kormányülést tartottak szerdán a megszokott időpontban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi indokolja az esemény szokatlan időpontját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció