A hatósági ár bevezetése miatt késleltették, azonban a hétvégén már muszáj lesz elkezdeni a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartását. Erről a vállalat operatív működésért felelős ügyvezetői igazgatója, Ratatics Péter beszélt az Indexnek.

Karbantartás

Ratatics a portálnak elmondta, a karbantartást muszáj elkezdeni, különben komoly fennakadásokkal kell szembenézniük. Az ügyvezető igazgató azt is mondta, a benzinárstop véleménye szerint eddig volt tartható, a magyar kormánynak most már újra kellene gondolnia a szabályozást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Muszáj elkezdeni

Ratatics az interjúban arról is beszélt, hogy a karbantartási munkálatokat már másfél évvel ezelőtt előkészítette a Mol, ám azt ezidáig késleltették, most azonban már nem tudják tovább húzni az időt, muszáj minél hamarabb elkezdeni a munkát, máskülönben nagyobb az esély a nem tervezett leállásra, aminek az orvoslása sokkal nehezebb, időigényesebb és költésgesebb lenne.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kapcsolódó:

Leállnak a Mol finomítói a közeljövőben, spórolni kell, hogy mindig legyen elég üzemanyag

Garancia

„A finomítóknál és a hasonló komplexitású nagy ipari üzemeknél a karbantartással, fejlesztéssel járó rendszeres és előre ütemezett leállások a normális üzemmenet részét képezik. Ekkor végzik el a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket, a felelős hatóságok pedig megvizsgálják a berendezéseket – mondta az Indexnek adott interjújában Ratatics, továbbá hozzátette: „Ez garantálja, hogy a finomító továbbra is biztosítani tudja Magyarország és a térség zavartalan üzemanyag-ellátását.”

A hatósági ár miatt halasztottak

Az ügyvezető továbbá elárulta, a karbantartást már a tavaszi hónapokban el akarta kezdeni a Mol, ám a bevezett hatósági ár miatt is generált magas üzemanyagigény miatt azt elhalasztották. „További halasztásra azonban nincs lehetőség: a biztonságos üzemeltetés miatt halaszthatatlan a finomító leállítása és karbantartása” – mondta.

Az ellátás biztosítása

„A halasztás miatt egyszerre a mintegy ötven üzemből tizenegyet le kell állítani, és elvégezni a feladatokat. A július végén induló nagy leállás Magyarország egyik legösszetettebb ipari műszaki vizsgája lesz, amellyel a Mol hosszú távon biztosítja a hazai ellátásbiztonságot. A karbantartás költségvetése mintegy nyolcmilliárd forintot tesz ki.” – közölte.

Fokozatosan indulnak újra

Ratatics Péter azt mondta, hogy a tervek szerint az üzemek fokozatosan, egy jelentős részük már szeptemberben, egy kisebb részük pedig október végén indulnak majd újra, a karbantartás második üteme után. Ezt követően már teljes kapacitással működik majd a Dunai Finomító.

A Mol mindent megtesz

Kérdésre, hogy a leállással az üzemanyagkiesést hogyan és honnan pótolja majd a Mol, Ratatics Péter azt felelte: „A Mol mindent megtesz annak érdekében, hogy a leállással járó jelentős termékkiesést pótolja. A hiányzó mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból irányítjuk át, míg egy másik részét a megmaradt tartalékaink felhasználásával pótoljuk. Ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt, és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek”

A hazai árszabályozás

Ratatics Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a hazai árszabályozás miatt tovább szűkölnek az importlehetőségek „Ilyen árkörnyezetben, amikor a piac négyötöde élvezi a hatósági ár előnyét, egész egyszerűen nem éri meg behozni külföldről a terméket” valamint így fogalmazott:

Felül kell vizsgálni

„Felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esélyünk legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét. Továbbá elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg hozzáférést biztosítson Magyarország stratégiai készletéhez a piaci szereplőknek”

Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van

Az ügyvezető ezen túlmenően azt is mondta, mindenkit arra kérnek, jelen helyzetben csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van. „Hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mol finomító, Százhalombatta