Május 21-étől már nem lesz elég a 3.5 tonna alatti, eddig B-kategóriás jogosítvánnyal vezethető, árufuvarozásra használt kisteherautókhoz a sima jogosítvány. Egy uniós irányelv alapján Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély is.

Csak azokra vonatkozik, akik pénzt kérnek a fuvarozásért

Az új rendelet lényegében az olyan 2.5 tonna összetömeget meghaladó kisteherautósokra vonatkozik, amivel díj ellenében árut fuvaroznak, vagyis az eddigi 3.5-ös határt lejjebb vitték. Az új kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen – írja az utdij.hu oldal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vagyoni biztosíték

Engedélyt csak olyan kaphat, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete. Vagyoni biztosíték is szükséges, ami lehet meghatározott összegű, bankban lekötött és elkülönített pénzösszeg, pénzügyi intézmény által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóval kötött felelősségbiztosítás.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szakmai irányító kell

A 2,5 t össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak, ahogy már a nehézteherautósoknál eddig is kötelező volt, május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatni.

Továbbképzés

A közúti árufuvarozó-vállalkozónak szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítványra is szüksége lesz, valamint a továbbképzési igazolás megszerzéséhez a vállalkozás szakmai irányítójának szaktanfolyamon kell részt vennie.

Azonosító szám

A jármű jobb első ajtaján, teherautónál az oldalfalon, jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot. Mindez azt jelenti, hogy az ilyen fuvarozóknak is be kell tartaniuk a kötelező vezetési- és pihenőidőket.

Nem mindenkire vonatkozik

Gyártókra, termelőkre, saját árut mozgató kisteherautósokra az új szabály nem vonatkozik, náluk a 7.5 tonnás határ marad érvényben.

Az engedély a vállalkozáshoz kötődik

Fontos, hogy az engedély a vállalkozáshoz kötődik, nem a kocsihoz és nem a sofőrhöz, vagyis a vállalkozást jogosítja fel, hogy díj ellenében közúti közlekedési szolgáltatást végezzen.

800 ezres büntetés

Ha valaki nem figyel, vagy nem alkalmazkodik húzós büntetésre kell számítania. Az engedély nélkül fuvarozó vállalkozások büntetése: 800.000 forint lesz.

Határátlépés

A magyar határ átlépésével az uniós tagállamokba irányuló nemzetközi fuvarfeladat végzéséhez a belföldin túl közösségi árutovábbítási engedélyre is szükség lesz. Mivel európai szabályozásról van szó, az EU tagállamainak útjain a magyar fuvarozóktól az uniós hatóságok elkérhetik ellenőrzésre a közösségi engedélyt, mint hazánkban egy külföldi fuvarozótól a magyar rendőrség ugyanezt az okmányt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció