Építési engedélyt kapott Magyarország első kerékpáros Duna-hídja, a Dunabogdány és Kisoroszi között épülő Duna-ág híd, amely az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárfolyósó része lesz.

Bringával a Szentendrei-szigetre

Dunabogdány és Kisoroszi közötti kerékpáros Duna-ág híd tervezése előrehaladott fázisba ért: a projekt megkapta az építési engedélyt, nemsokára bringahídon is átmehetünk a Szentendrei-szigetre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

EuroVelo 6

Az Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő európai kerékpáros közlekedési folyosón, az EuroVelo 6-on számos fejlesztés zajlik hazánkban a Duna mentén. A most engedélyezett szakasz a közbeszerzés szerint összesen 21 kilométernyi összefüggő kerékpárutat jelent a Szentendrei-szigeten.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Különleges híd

A Duna-ág híd különlegessége nemcsak az, hogy kifejezetten kerékpárosoknak készül, hanem a szerkezete is speciális lesz. Úgynevezett önmagába horgonyozott függőhídként fog megépülni. Ez a hídszerkezet ritka a hagyományos függőhidak között, mert a főkábel itt nem a híd mögötti tömbbe vannak bekötve, hanem a hídpályát alkotó főtartóba. Ennek előnye, hogy olcsóbb, kevesebb környezeti kárral jár.

Ilyen lesz a híd

A látványterv forrása: Speciálterv Kft.
Pihenő a hídon – A látványterv forrása: Speciálterv Kft.

Pihenők a hídon

A hídra több pihenőpontot is terveznek, így lesz lehetőség a természet megcsodálására, fotók készítésére is. E pihenőpontokat ezidáig csak a Speciálterv Tisza-tavi hídjain alkalmazták, a kerékpárosok szerint nagy sikerrel.

Szelfipont

„A hídon elhelyezett pihenőhely lehetőséget teremt a természet és a hídszerkezet megcsodálására, divatos szóval szelfipontként használható” – mondta Pál Gábor, a híd tervezője a magyarepitok.hu oldalnak. Jelenleg a tervezési fázisban tart még a beruházás, a kiviteli tervek befejezése van hátra.

Szentendrének nem kellett a látványos híd

Korábban írtunk arról, hogy Szentendrén is épült volna egy kerékpárhíd, de végül a város lakói egy szavazáson úgy döntöttek, hogy nem kell nekik. Ide kapcsolódik: „Miért kell 6 éve tökölni?” – Döntésképtelenségről beszélnek Szentendrén az EuroVeló híd miatt

Ez is érdekelni fog

Két híd lesz

A Szentendrei-szigetnél két híd épül, az egyik a most jóváhagyott Dunabogdány-Kisoroszi közötti, ami a sziget északi részén lesz, a másik pedig vélhetően Szentendre felett, így bringával teljesen átjárható lesz a sziget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kerékpáros híd Kisoroszinál – A látványterv forrása: Speciálterv Kft.