Ahogy arról korábban többször beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Szentendrénél kerékpáros hidat építenének a Dunán. A településen óriási a vita arról, hogy hol épüljön fel a híd, egyáltalán legyen-e vagy sem. Sokan már belefáradtak a zöldségesnél is dúló vitatkozásba.

Az EuroVelo híd körüli bonyodalmakról röviden annyit érdemes tudni, hogy Európai Uniós forrásból épülne meg, a korábbi és a jelenlegi polgármester is 5 éve tud a hídról, 2014. áprilisában egy testületi ülésen mindketten megszavazták, mégsem történt azóta semmi. Friss hírek itt!

Kinek a határideje?

A híd történetében külön dramaturgiai pont, hogy a városvezetés 2020. január 31-ig kapott határidőt arra, hogy döntsön, melyik hídhelyszínt támogatja, hogy ne bukják el az EU-s forrásokat. Ezzel kapcsolatban jelenleg két markáns vélemény van forgalomban.

Révész Máriusz az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a következőket mondta vasárnap az ATV-ben: ”Ha január 31-ig nem születik döntés, akkor arra vagyunk rákényszerülve, hogy valahová máshová átcsoportosítjuk ezt a pénzt. Ebben az esetben ez a híd itt most nem fog felépülni.”

Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere úgy fogalmazott: „A mi határidőnek nem január 31. Az a fontos, hogy jó döntést hozzunk, ami 50, 100 év múlva is a szentendreiek magukénak éreznek, ezért mi nem tekintjük magunkra kötelezőnek a január 31-ét.”

Az összes cikkünk az EuroVelo híddal kapcsolatban ide kattintva érhető el.

Már 6 éve megszavazták

A híd ellenzői között sokan azt mondják, egyáltalán nem kell híd, mert nincs rá szüksége a városnak, nem kell több bringás, pláne nem a Dunakorzóra. Mások szerint viszont több turistára lenne szükség, a bringások pedig jó vendégek, ráadásul naponta 800 autóval csökkenhetne a zsúfolt 11-es út forgalma.

Több szentendrei már nagyon unja a vitát, megoldást szeretnének. Arra emlékeztetnek, hogy a jelenlegi polgármester, 6 éve megszavazta a hidat, de képviselőként eddig nem kezdeményezett helyi népszavazást az ügyben, akkor most miért fontos neki, hogy mit gondolnak erről a szentendreiek. Erre az a válaszuk, hogy a korábbi és a jelenlegi polgármester is tudott a híd kérdésről, de valójában egyik sem volt elég bátor, hogy kimondja a végső szót.

Mások velük is vitatkoznak, mondván, a jelenlegi polgármester többször elmondta: támogatja a hidat, csak a szentendreiekkel közösen akarja megtalálni az ideális helyszínt, ráadásul a város honlapján elérhető levelezés alapján Fülöp Zsolt arról ír, hogy valójában a 6 éve általa is megszavazott belvárosi helyszínnek még környezetvédelmi engedélye sincs, vagyis az államai beruházó nem megfelelően készítette elő a projektet.

A híd egyik látványterve – Forrás: szentendre.hu

Döntéshozók döntésképtelensége

Egy facebookozó megfontolt nemcselekvésről ír, egy másik szerint a korábbi Fidesz vezetés a legnagyobb bűnös a lakosság nem tájékoztatása miatt, ráadásul önhatalmúan döntött a Rév utcára építendő híd ügyében. Mások erre idézik a település megválasztott képviselőinek 2014-es szavazólapját, ahol látszik, a jelenlegi polgármester is támogatta a Duna-korzó északi részénél épülő hidat.

Egy másik hozzászóló összegzi a várost felforgató vitát: „Lassan azt gondolom, tényleg nem szól másról ez a történet, mint a döntéshozók döntésképtelenségéről, a felelősség fel nem vállalásáról – elmosásáról, a mindenkinek megfelelni akarás kényszeréről, a demokrácia teljes félreértéséről.”

Fontosabb a zöldfolyósó a 11-esen

Az egyik szentendrei forrásunk arról számolt be, roppant zavaró azzal szembesülnie, hogy még a zöldségesnél is arról vitatkoznak, hol legyen, vagy ne legyen a híd. Nem érti „miért kell 5 éve tökölni ezzel a híddal”. Szerinte a 11-es útra ígért zöldfolyósó megvalósítása sokkal fontosabb lenne, mert az valóban jelentősen befolyásolná a szentendreiek mindennapjait.

Mennyi időbe telik, amíg egy népszavazási kérdésből népszavazás lesz?

Ha minden határidőt maximálisan kihasználnak, akkor 176 napba is beletelhet akadályozó faktorok nélkül. Abban az esetben, ha az önkormányzat indítja meg a népszavazási folyamatot rövidebb lehet ez az idő. Az alábbi menetrend arra vonatkozik, ha valaki magánemberként, képviselőként szeretne egy ügyben helyi népszasvazást megvalósítani.

Ez a menete a helyi népszavazásnak

  • Kérdés benyújtása a helyi (vagy területi) választási bizottsághoz hitelesítésre: a helyi (vagy területi) választási bizottság 30 napon belül dönt róla.
  • A helyi (vagy területi) választási bizottság döntésének nyilvánosságra hozatala az önkormányzat hivatalos lapjában „vagy a helyben szokásos módon” (plakát, honlap) 8 napon belül. Jogorvoslati határidő: a határozat közzététele után 15 napon belül.
  • Hitelesítés, aláírásgyűjtő ív mintapéldányának záradékolása: 5 napon belül a jogorvoslati határidő letelte után.
  • Aláírásgyűjtés: a záradékolástól 30 napon belül.
  • Aláírások ellenőrzése: az aláírásgyűjtő ívek benyújtásától számítva 45 napon belül. Jogorvoslat benyújtása az ellenőrzés eredménye ellen: 5 napon belül.
  • Polgármester tájékoztatása: az aláírások ellenőrzésének eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedése után 8 napon belül.
  • Polgármester bejelenti az eredményt  a következő képviselő-testületi ülésen. Népszavazás elrendelése: a képviselő-testület a polgármester bejelentését követő 30 napon belül hoz döntést erről.

Kiemelt kép: A szentendrei EuroVelo híd látványterve – Forrás: szentendre.hu