Az EuroVelo híd kapcsán tudatosan manipulálta a szentendreieket, szűklátókörű, kerékpárgyűlölő- írja a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója, Vitézs Dávid Szentendre új vezetéséről, az új polgármesterről, aki tegnap adott ki sajtóközleményt a szerinte sikeres véleménynyilvánító népszavazásról. Vitézy szerint a polgármester átverte a szentendreieket.

Vitézy Dávid szerint „Sajnos úgy tűnik, eldőlt: Szentendre és Szigetmonostor között a belátható jövőben nem épül gyalogos-kerékpáros híd, az ősszel hivatalba lépett szentendrei városvezetés megakadályozza az első hazai gyalogos-kerékpáros Duna-híd megépítését.

A szentendrei önkormányzat tegnap, március 2-án lezárta azt a két héten át tartó, igen sajátos és manipulatív szavazást, melyen mindössze a szavazásra jogosult polgárok 12%-ának részvétele mellett a válaszadók 55%-os többsége a belvárostól délre építendő hídhelyet támogatta, elvetve a belváros északi peremén és a Határ csárdánál kijelölt hídhelyeket – írja a közlekedési szakember.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vitézy szerint az önkormányzat manipulációval fordította a híd ellen Szentendre lakosságát, ugyanis a városvezetés által a szavazólapra erőltetett és a szentendrei polgárokkal megszavaztatott déli hídhely nem valósítható meg – sem most, sem a jövőben.

Az EuroVelo híd egyik látványterve – Forrás: NIF Zrt.

A beruházásért felelős NIF Zrt. korábban megvizsgálta a szentendrei Postás strand vonalában felmerült déli nyomvonalat, azonban annak szemközti hídfőjét és az onnan észak felé építendő kerékpárutat a Budapestet ellátó parti szűrésű ivóvízkutak védőzónája miatt nem lehet elhelyezni. Budapest ivóvízbázisa kerülne veszélybe, ha ott szabad átjárás nyílna – ezt Fülöp Zsolt polgármester is pontosan tudja és előtte is ismert, hogy a Szentendrei-szigetnek a szigetmonostori révtől délre eső része épp ezért szigorúan védett, elzárt terület, amelyet fegyveres őrség vigyáz. A fennálló korlátozások kétmillió ember vízellátásának biztonságát szolgálják, azokat semmilyen híd vagy kerékpárút kedvéért nem fogják feloldani.” – írja Vitézy

A vezérigazgató azt a véleményét is elmondta, hogy „A híd elleni kampány fő oka az volt, hogy az októberben megválasztott szentendrei vezetés egész egyszerűen nem látja szívesen a más településekről Szentendrén át kerékpározókat – akár a szigetmonostoriak a hév-állomáshoz bicikliznének, akár budapestiek vagy turisták a Dunakanyar felé.

A szentendreiek megtévesztésére játszó szavazás eredménye tehát valójában nem egy déli helyszínt eredményezett, hanem a híd megépítésének ellehetetlenülését. Ezt előre tudta a városvezetés, mégis, olyan lehetőséget is feltettek a szavazólapra, amelyről a polgárok nem tudták: valójában elbukja az uniós fejlesztési forrásokat Szentendre, ha arra szavaznak. – írja Vitézy Dávid.

A fejlesztési központ vezérigazgató a posztja végén már teljesen kiakadt a szentendrei polgármesteren, amikor így fogalmaz: Nehezen felfogható, hogy az egyedülálló kulturális élettel büszkélkedő Szentendre vezetői elvileg Európa-párti és zöld elkötelezettségű emberek, mégsem kérnek az európai összefogást és aktív életmódot megtestesítő kerékpáros fejlesztésből. Ez a szemlélet mélységesen avítt és benzinszagú, és szó szerint zsákutcába vezet. – írja Vitézy Dávid.

A szentendrei polgármester szerint jó hír

Ezzel szemben mást gondol a szentendrei polgármester, hiszen ahogy azt nem sokkal ezelőtt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, Fülöp Zsolt polgármester meglehetősen boldog hangvételű sajtóközleményt adott ki, melyben méltatja az országban egyedülálló népszavazás sikerét.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere – Forrás: Facebook/Fülöp Zsolt

A szentendrei polgármester szerint „jó hír, hogy ezzel a felelős véleménynyilvánítással lesz kellő időnk a környezeti, természetvédelmi szempontokkal és a közlekedési igényekkel összhangban kijelölni az új híd pontos helyét, és a városunkhoz méltó kivitelezésű hidat megtervezni.”

A polgármester a közleményében úgy fogalmaz: „A híd kivitelezéséhez szükséges forrásigény jobban tervezhető lesz, így – akár – uniós forrásokból több is állhat majd rendelkezésre, mint eddig. A polgármester a Képviselő-testület támogatását kéri, hogy – a városképi, környezetvédelmi és vízbázisvédelmi szempontokat kiemelten kezelve – kezdeményezzünk tárgyalásokat az illetékes kormánybiztossal és Szigetmonostorral a projekt folytatása érdekében.”

Ebből tehát az következik, hogy a szentendrei vezetés nekifut a megszavazott hídhely engedélyeztetésének, amely Vitézy előrejelzése szerint nem fog engedélyt kapni, így sosem lesz híd Szentendrén. Vitézy Dávid azzal vádolja a polgármestert, hogy erről pontosan tudott, tulajdonképpen azért játssza mindezt végig, hogy a végén majd széttárja a karját, hogy bocs, nem rajtam múlott.

Kiemelt kép: Vitézy Dávid – Forrás: Youtube