Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Ha Szputnyik vakcinát kaptál, kapaszkodj! Nyilvánosságra hozták az eddig titkos engedélyezési papírokat, Müller Cecília ezt biztos nem így tervezte

Az orosz vakcina engedélyezése „egy hatalmas rulett” volt a magyarok százezreinek egészségével és életével – fogalmazott Hadházy László országgyűlési képviselő, aki nyilvánosságra hozta a Szputnyik vakcina engedélyezésekor készült, eddig titkos dokumentumokat.

Eltitkolt engedélyezési dokumentumok

A magyar hatóságok egy teljes évnyi pereskedés után a napokban kiadták a keleti vakcinák hazai engedélyeztetési eljárása során keletkezett szakértői dokumentumokat. Az iratokból látszik, hogy az oltószerek vizsgálatára kijelölt bizottságnak komoly aggályai voltak a Szputnyik és a Sinopfarm előállításánál alkalmazott módszerekkel kapcsolatban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon el akarták titkolni

A pontos aggályokról semmit sem lehetett eddig tudni, mert a kiadott papírokon kisatírozták az érzékeny részeket. Valaki nagyon el akarta titkolni, mit adtak be több millió magyar állampolgárnak. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztja szerint viszont a titkosításnál bénázhatott az adatkező hatóság, mert a kihúzott részeket mégis el elehet olvasni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gulyás Gergely szerint a Szputnyik a legjobb

Gulyás Gergely áprilisban, az egyik Kormányinfón azt mondta, hogy a SinoPharm jobb oltóanyag, mint a Pfizer, de a legjobb szerinte a Szputnyik, legalábbis a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint. Hasnolóan pozitívan nyilatkozott az orosz vakcinától Müller Cecília országos tisztifőorvos, vagy éppen Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora.

Lényeges vizsgálatok hiányoztak

Most kiderült, hogy a teljes körű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség. Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik. A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan.

Nem értékelhető adatok

A most nyilvánosságra került dokumentumokból az is kiderül, hogy a Szputnyik klinikai és preklinikai vizsgálatai nem értékelhetőek. A szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat. Vírus kontaminációval való rizikóelemzést nem adtak be. A hatóanyag-tartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan.

Hibaforrások sora

A dokumentáció a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát, laborméretű (5 literes) gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuálisan, sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így az inkonzisztens gyártás lehetőségét – írják a titkos anyagban.

Fentről érkező nyomás

Miután elkezdtek szivárogni a titkos anyagok, Falus András immunológus, aki szintén tagja volt a keleti vakcinák tesztelésére az OGYÉI által felkért szakértői gárdának, azt mondta, a 24.hu-nak, hogy „fentről” érkező nyomás miatt adták ki szupergyorsan az engedélyeket. Falus is azt mondta, hogy a vizsgálat után, később kiderült, hogy a Szputnyik működő vakcina, de ezt bemondásra nem lett volna szabad elhinni – monda Falus.

Nem kapott európai engedélyt

Az orosz Szputnyik oltásnak “nem sikerült megszereznie az EMA jóváhagyását, és talán soha nem is fogja” – mondta korábban Mario Draghi olasz miniszterelnök az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emlékszel erre?

Kiemelt kép: Müller Cecília, országos tisztifőorvos – BPK-montázs

Exit mobile version