Kedden Budapestre érkezik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki arról beszélt, hogy vizsgálják a Szputnyik V. vakcina magyarországi gyártásának a lehetőségét. Kérdés, hogy elugrik-e most is Szijjártó Péterékhez Dunakeszire Lavrov, vagy csak a fővárosban tárgyalnak a miniszterek egymással.

Sok Sputnyikot vett Magyarország

A gazdasági téren fenntartott orosz–magyar kapcsolatok igen perspektivikusak – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban az orosz külügyminiszter. Az interjúban így fogalmazott: „szeretném kiemelni sikeres együttműködésünket az új koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy Magyarország az első, és egyelőre az egyetlen uniós ország, amely engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát, és jelentős tételt is vásárolt abból.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarországi gyártás

Lavrov így folytatta: „Vizsgálják ezen készítmény magyarországi gyártásának lehetséges módját. Ezért összességében azt mondhatjuk, hogy a gazdasági téren fenntartott orosz-magyar kapcsolatok igen perspektivikusak.” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Hoppá! Magyarország 15. legolvasottabb weboldala lett a BudaPestkörnyéke.hu. Az auditált DKT/Gemius mérés szerint pedig a 11. legnépszerűbb hírportál lett az országban. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 

Sokat javult a megítélése

Az orosz védőoltás népszerűsége a kezdeti gyanakvás után, mára a tekintélyes Lancet orvosi magazinban megjelent pozitív tanulmánynak köszönhetően, sokat javult a magyarok között. A bizalmatlanságot az okozta, hogy a vakcina soron kívül érkezett hozzánk, és az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá.

Hogyan véd a Szputnyik?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer, vagyis a szervezet természetes védelme antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen. A Szputnyik a hatásmechanizmusát tekintve a brit AstraZeneca védőoltásra hasonlít.

Szputnyik V vakcina összetétele

A Szputnyik egy kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztették ki. Az 1. komponens , vagyis amit legelőször beadnak a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A 2. komponens, vagyis amit három héttel később adnak be a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza. A két oltás között tehát jelentős különbség van.

Februártól adják Magyarországon

A hazai hatóságok 2021. január 21-én engedélyezték a Szputnyik V használatát itthon, de csak februárban kezdték alkalmazni, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ is bevizsgálta. Jelenleg 55 országban használják.

92%-os védelem

A klinikai tesztek alapján 91,6 százalékos védelmet nyújt a megbetegedés ellen. A brit és dél-afrikai variánsok esetében az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) becslése szerint 80, illetve 61 százalékos védelmet ad, de erről még nem állnak rendelkezésre biztos információk. A súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen 100 százalékos védelmet nyújt. A Szputnyik V vakcina a teljes védelmet a második adag oltás beadása után két héttel kezdi kifejteni.

A járvány után újra találkoznak

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor legutóbb 2019-ben, Budapesten tárgyalt négyszemközt. A magyar miniszterelnök tavalyi moszkvai útja meghiúsult a járvány miatt. Lavrov szerint „országaink vezetői kénytelenek számolni a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kockázatokkal. Abból indulunk ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen párbeszédét a közegészségügyi és járványügyi helyzet stabilizálódása után újítjuk fel.” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Dunakeszin a vezető diplomaták

A Dunakeszin élő Szijjártó Péter korábban az agglomerációs városban is vendégül látta Szergej Lavrovot. A külgazdasági és külügyminiszter korábban erről így nyilatkozott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. „A külpolitikában nagyon fontos a személyes kapcsolat kialakítása, hogy egy-egy nehéz kérdésben ne a hivatalos útvonalakon kelljen menni, hanem fel tudjam hívni a külügyminiszter kollégát, és azt tudjam neki mondani, hogy van itt egy ügy, beszéljük meg, oldjuk meg, mit gondoltok róla.” – mondta Szijjártó Péter, majd így folytatta:

Lavrov is volt Dunakeszin

„Ezek a személyes kapcsolatok a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából rendkívül fontosak. Több kollégával alakult ki jó személyes nexus, barátság, családi barátság is. Szergej Lavrovról mindenki tud, mert megírták a lapok, de Boris Johnson is vendégeskedett nálunk Dunakeszin, sőt az ő elődje, a korábbi brit külügyminiszter, Philip Hammond is volt nálunk. Vendégeskedett nálunk Dunakeszin a macedón külügyminiszter a családjával együtt, de volt nálunk a bolgár, a lett, a norvég, a szerb, és a szlovén külügyminiszter is. Volt, akivel lementem a Duna-partra sétálni vagy beültünk a Part Cafféba.” – tette hozzá Szijjártó Péter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sputnyik vakcinák – Forrás: MTI/Balázs Attila