Sokan sejtették, most már állítólag bizonyítékok is vannak arra, hogy az oroszok ellopták az AstraZeneca receptjét a britektől és Sputnyik néven legyártották azt. A lopás megmagyarázná azt is, hogy sokáig miért nem engedte a Gamaleja Intézet, hogy a nemzetközi szakértők részletesen megnézzék a vakcina gyártását, összetételét. Magyarországon 600 ezren kaptak Sputnyikot, ezt az oltást a legtöbb európai országban egyáltalán nem fogadják el. Talán azért, mert a nyugati titkosszolgálatok már rég tudják, hogy lopott vakcináról van szó?

Nagyon hasonlít a két oltás

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján mind a Gamaleja Intézet által fejlesztett, orosz vakcinaként emlegetett Szputnyik V vakcina, mind pedig az AstraZeneca és Oxford Egyetem együttműködésében fejlesztett vakcina ún. vektor alapú oltóanyag, vagyis gyakorlatilag teljesen azonosak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orosz kémek lophatták el

Egy magas rendű biztonságpolitikai forrás szerint az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által a koronavírus ellen közösen készítetti vakcina gyártási terveit Oroszország ellopta, majd azoknak a dokumentumoknak a felhasználása alapján fejlesztették saját, Szputnyik V névre hallgató oltásukat. Ide kapcsolódik: A Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról beszélt az orosz külügyminiszter

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Bizonyítékok vannak a lopásra

Sun című brit napilap szerint a briteknek bizonyítékaik vannak arra, hogy a Kremlnek dolgozó kémek lopták el a létfontosságú információkat tartalmazó terveket a multinacionális gyógyszergyártó vállalattól. Az ipari kémkedés tehát nem állt le az egykori KGB-ügynökök továbbra is aktívak.

Putyin is Sputnyikot kapott

A Sun cikke néhány nappal azután látott napvilágot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök végre a nyilvánosság elé állt, elárulva, hogy őt is a Szputnyikkal oltották be, illetve minden orosz állampolgárt arra biztatott, hogy kövessék a példáját és adassák be az oltást – írja összeállításában a Blikk.

Majdnem azonos összetétel

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján mind a Gamaleja Intézet által fejlesztett, orosz vakcinaként emlegetett Szputnyik V vakcina, mind pedig az AstraZeneca esetében egy semleges hordozó vírus (adenovírus) viszi be az emberi szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai információját. A két oltás közti minimális különbséget az magyarázhatja, hogy az oroszok módosítottak egy kicsit a britek receptjén és továbbfejlesztették azt.

A korábbi miniszter szerint ellopták

James Brokenshire, korábbi brit biztonsági miniszter azt mondta: „Nagyon óvatosak vagyunk, amikor ezeket a vádakat kijelentjük, de tudjuk, hogy ez így van. Az oroszok ellopták ezt tőlünk” – mondta.

Orosz kémek

Bob Seely britkonzervatív képviselő, az orosz ügyek szakértője kijelentette a lapnak: „Azt hiszem, komolyan kell vennünk az orosz és a kínai kémkedést.”

Nem adtak ki információt

Kétségtelen, hogy gyanús, hogy a Szputnyikkal végzett kísérletekről semmilyen tudományos adatot nem bocsátottak rendelkezésre, csak az orosz kutatási információkból lehet tájékozódni. A független orosz lap, a The Moscow Times tudósítása szerint a kutatók már 2020 decemberében kifogásolták, hogy a vakcinát fejlesztő, az állami Gamaleja Intézet annak ellenére sem oszt meg adatokat az oltásfejlesztésről, hogy azt többször nyilvánosan kérték tőlük, ezzel félelmeket ébresztenek az oltás hatékonyságával és az esetleges politikai beavatkozással szemben.

Ezért nincs nemzetközi engedély

Vélhetően a lopás lehet a hátterében annak is, hogy az oroszok nem siettek európai engedélyt kérni a Sputnyikra, ugyanis a részletes vizsgálatok során hamar kiderült volna a lopás ténye. Ide kapcsolódik: Problémát talált a WHO az orosz vakcina, a Szputnyik egyik üzemében, egyre többen kérdezik, meddig tart a hatása az orosz oltásnak?

600 ezer magyar

A Sputnyik vakcinát Magyarország ez elsők között vásárolta meg Oroszországtól, csaknem 600 ezer ember kapta meg ennek mindkét adagját. Ezt se hagyd ki: Minden, amit a Sputnyik vakcináról tudni kell, sokan kaptak orosz oltást érdemes felkészülni

Alacsony antitest szám

A BudaPestkörnyékre.hu úgy tudja, hogy a Sputnyik vakcina második dózisának beadását követő harmadik hónaptól több 60 év alatti személynek már nincs, vagy alig van kimutatható antitest száma. A fiatalabbak esetében tehát gyorsan elveszítheti a hatékonyságát ez a vakcina, nekik mindenképpen érdemes átgondolniuk a harmadik oltást egy másik típusú vakcinával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció