A Szputnyik V vakcina volt az első regisztrált koronavírus vakcina a világon, igaz a 3. fázisú tesztelés előtt jelentették be. Az orosz végőoltás leginkább a brit AstraZenecára hasonlít, szó is volt róla, hogy együttműködik a két cég. Magyarországra több szállítmány is érkezett a legutóbb jött sok százezer adagot ezekben a napokban adják be azoknak, akik elfogadják. Az országban elérhető vakcinákról készült összehasonlító táblázatunk a cikk alján érhető el.

Sokat javult a megítélése

Az orosz védőoltás népszerűsége a kezdeti gyanakvás után, mára a tekintélyes Lancet orvosi magazinban megjelent pozitív tanulmánynak köszönhetően, sokat javult a magyarok között. A bizalmatlanságot az okozta, hogy a vakcina soron kívül érkezett hozzánk, és az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta még jóvá azt, most viszont már vizsgálja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Februártól adják Magyarországon

A hazai hatóságok január 21-én engedélyezték a Szputnyik V használatát itthon, de csak februárban kezdték alkalmazni, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ is bevizsgálta. Jelenleg 55 országban használják. Nagy kérdés, hogy mennyire hatékony.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

92%-os védelem

A klinikai tesztek alapján 91,6 százalékos védelmet nyújt a megbetegedés ellen. A brit és dél-afrikai variánsok esetében az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) becslése szerint 80, illetve 61 százalékos védelmet ad, de erről még nem állnak rendelkezésre biztos információk.

Teljes védelem a súlyos betegség ellen

A súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen 100 százalékos védelmet nyújt. A Szputnyik V vakcina a teljes védelmet a második adag oltás beadása után két héttel kezdi kifejteni.

Hasonló az AstraZenecához

A Szputnyik az AstraZeneca védőoltásra hasonlít. Vektorvakcina, ami azt jelenti, hogy a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént egy módosított, szaporodásra nem képes vírusba, más néven vektorvírusba ültetve juttatják a szervezetünkbe. Ezután az immunrendszerünk fellép a vektorvírus ellen, vagyis immunválaszt vált ki, megtanítva ezzel az immunrendszert a koronavírus elleni védekezésre.

Két dózis kell belőle

A Szputnyik vakcinát két dózisban kell beadni, a második adag különbözik az első alkalommal beadott vakcinától. A két oltás között 21-56 napnak kell eltelnie, nálunk 21 nap kezdik beadni a második dózist.

Krónikus betegek

Az orosz vakcinával eleinte nem oltottak krónikus betegségekben szenvedőket, de a protokoll március 22-én megváltozott és megengedőbb lett: azóta a Szputnyik V orvosi elővigyázatossággal már krónikus betegeknek is adható – áll az nlc.hu összefoglalójában.

Kockázat

A legnagyobb kockázatot az oltás az autoimmun betegségben és a rosszindulatú daganatban szenvedők számára jelenti, mert itt még nem áll rendelkezésre kellő információ a hatékonyságával és a veszélyeivel kapcsolatban. Ennek ellenére ezekben az esetekben sem kizárt az orosz védőoltás beadása, amiről az orvosok az előnyök és kockázatok arányának mérlegelése után dönthetnek.

18 éven aluliak

Jelenleg az orosz vakcinát még nem adják várandós nőknek és szoptatós anyáknak, valamint arról sincs információnk, hogyan állnak a kísérletek a Szputnyik V használatáról a 18 éven aluliak körében. Utóbbi apropóján egyelőre csak annyit tettek közzé, hogy a vakcina összetevőjén nem terveznek változtatni a gyerekeknek beadott oltások esetén, csak az adagokat fogják valamelyest, korcsoportokhoz igazodva csökkenteni.

Lehetséges mellékhatások

koronavirus.gov.hu tájékoztatója szerint az alábbi mellékhatásokra számíthat az, akit beoltanak a Szputnyik vakcinával: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás és szédülés. A reakciók átmenetiek, fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerek szedhetők rájuk. A vakcina általános biztonsági vizsgálatának idején a beoltottak 65 százaléka számolt be valamilyen, nagy többségben enyhe mellékhatásról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt