Problémát talált az orosz Szputnyik V. egyik előállító üzemében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) miközben az orosz vakcina-előállítást vizsgálta – adta hírül a Reuters nemzetközi hírügynökség. Az üzem a fiolák vakcinával való megtöltéséért felel. A Sputnyik vakcinát nem minden ország fogadja el, nagy kérdés mennyire és meddig hatásos. A gyártó erről is beszélt.

Gondok a gyártási helyen

A problémákra a Pharmstandard-UfaVITA nevű telepen bukkantak rá, mely egyike a négy Szputnyik V vakcinát előállító üzemnek, amit a WHO megvizsgált – derül ki az előzetes jelentéséből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fiolákat töltenek

A feltárt problémák nem állnak összefüggésben az oltások biztonságával és hatékonyságával – hangsúlyozta a Pharmstandard-UfaVITA közleményében, lévén a telepen csak fiolákat töltenek meg vakcinával. A feltöltési gyártósorokkal kapcsolatos problémákat már teljes mértékben kezeltük – tették még hozzá.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nem teljesen átlátható a nyomonkövetés

A WHO továbbá problémásnak találta az üzemben gyártott néhány vakcina nyomon követését és azonosítását is.

A gyártó cáfol

A cég közleményében újabb vizsgálatra is meghívta a WHO-t, valamint kijelentették, hogy továbbra is teljes mértékben transzparensek maradnak és folytatni fogják a világszervezet előminősítési folyamatát – írja a Portfiolio.

Üzemi sterilitást hiányolták

Az üzemben a WHO előminősítési osztálya az adatintegritást és az oltás minőségellenőrzése során végzett teszteredmények kapcsán vonta fel a szemöldökét. A jelentés továbbá a “keresztfertőzés kockázatának csökkentése érdekében tett megfelelő lépések implementálását” és az üzemi sterilitást hiányolta.

Az első regisztrált Covid-vakcina

A Szputnyik V vakcina volt az első regisztrált koronavírus vakcina a világon, igaz a 3. fázisú tesztelés előtt jelentették be. Az orosz végőoltás leginkább a brit AstraZenecára hasonlít. Magyarországra több szállítmány is érkezett, sok százezer adagot adtak be azoknak, akik elfogadták.

Sokat javult a megítélése

Az orosz védőoltás népszerűsége a kezdeti gyanakvás után, mára a tekintélyes Lancet orvosi magazinban megjelent pozitív tanulmánynak köszönhetően, sokat javult a magyarok között is. A bizalmatlanságot az okozta, hogy a vakcina soron kívül érkezett hozzánk, és az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá.

Februártól adják Magyarországon

A hazai hatóságok január 21-én engedélyezték a Szputnyik V használatát itthon, de csak februárban kezdték alkalmazni, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ is bevizsgálta. Jelenleg 55 országban használják. Nagy kérdés, hogy mennyire hatékony.

92%-os védelem

A klinikai tesztek alapján 91,6 százalékos védelmet nyújt a megbetegedés ellen. A brit és dél-afrikai variánsok esetében az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) becslése szerint 80, illetve 61 százalékos védelmet ad, de erről még nem állnak rendelkezésre biztos információk.

Teljes védelem a súlyos betegség ellen

A súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen 100 százalékos védelmet nyújt. A Szputnyik V vakcina a teljes védelmet a második adag oltás beadása után két héttel kezdi kifejteni.

Meddig hatásos a Sputnyik?

A Szputnyik-vakcinát kifejlesztő orosz Gamaleja Intézet vezetője, Alexander Ginzburg még tavaly decemberben nyilatkozta a TASZSZ állami hírügynökségnek, hogy az első oltás után mintegy három-négy hónapig tart majd az immunitás. Idén márciusban arról beszélt, hogy az antitestszint az oltás után négy-öt hónapon belül csökken le nagymértékben – írja az Index.

Két évre becsülik, de még vizsgálják

Tavaly decemberben Ginzburg azt mondta, hogy az AstraZenecával közösen fejlesztett oltóanyag legalább két évig védelmet nyújt majd a SARS-CoV-2-es koronavírussal szemben. Az orosz vizsgálatok még tartanak, hivatalos eredményt még nem adtak ki a Szputnyik V-oltások jelentette védelem tartósságáról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt