A magyar hatóságok sumákolnak, nem hajlandóak a sajtón keresztül elmondani a hazai lakosságnak, hogy a beoltottak közül hányan kerülnek kórházba és azokat milyen vakcinával oltották be. Most kiderült, amit eddig is sejteni lehetett, hogy bőven van ilyen adat, de a magyarok helyett inkább az oroszoknak mondják el. A moszkvai egészségügyi miniszter most elárulta a magyar számokat. Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón megerősítette, hogy az oroszok kérésére készített ilyen tanulmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Kísérletnek értelmezhető

Lényegében minden magyar, akit Szputnyikkal oltottak be egy hatalmas kísérlet része – így is lehet értelmezni a magyar hatóságok hozzáállását az alapján, hogy nem adnak ki adatokat a sajtónak, ugyanakkor az orosz gyártóval közlik a Sputnyik vakcina hatékonyságával kapcsolatos pontos magyar eredményeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pontos adatokat kaptak az oroszok

TASZSZ hírügynökség cikke szerint Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy egész pontos adatokat kaptak Magyarországról a Szputnyik V vakcina hatékonyságáról – írta meg a Hvg.hu.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

1 millió ember adatai

Az orosz miniszter elmondta: a magyar adatközlés szerint a több, mint egymillió magyar közül, akiket az orosz vakcinával beoltottak, a fertőzöttek aránya most sem haladja meg a 3-4 százalékot, mindössze 0,4 százalék lett súlyosabban beteg, a halálesetek pedig extrémen ritkák. Azt is hozzátette: az orosz és a külföldi kutatók egyetértenek abban, hogy az emlékeztető oltást érdemes beadni.

Lesz adat, ha kérik

A mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy valóban adtak részletes adatokat az orosz gyártónak, mert kérték. A tanulmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központ készítette el. Gulyás Gergely hozzátette, az orosz miniszter semmi olyant nem mondott, amit ő korábban már ne osztott volna meg a közvéleménnyel. Gulyás azt is elmondta, a többi oltásra vonatkozóan majd akkor lesz hasonló adat, ha azt is kéri valaki.

Alacsony antitest szám

A BudaPestkörnyékre.hu úgy tudja, hogy a Sputnyik vakcina második dózisának beadását követő harmadik hónaptól több 60 év alatti személynek már nincs, vagy alig van kimutatható antitest száma. A fiatalabbak esetében tehát gyorsan elveszítheti a hatékonyságát ez a vakcina, nekik mindenképpen érdemes átgondolniuk a harmadik oltást egy másik típusú vakcinával. 

Beteg miniszter

Október 31-én este jelentették be, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elkapta a koronavírust, korábban ő is Szputnyikot kapott. Tavasszal egy kormányinfón még azt állította, hogy a Szputnyik a világ egyik legjobb vakcinája. A Miniszterelnökséget vezető miniszter már jól van, ma délelőtt Kormányinfót tartott.

Orosz kémek lophatták el

Egy magas rendű biztonságpolitikai forrás szerint az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által a koronavírus ellen közösen készítetti vakcina gyártási terveit Oroszország ellopta, majd azoknak a dokumentumoknak a felhasználása alapján fejlesztették saját, Szputnyik V névre hallgató oltásukat. Ide kapcsolódik: A Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról beszélt az orosz külügyminiszter

Bizonyítékok vannak a lopásra

Sun című brit napilap szerint a briteknek bizonyítékaik vannak arra, hogy a Kremlnek dolgozó kémek lopták el a létfontosságú információkat tartalmazó terveket a multinacionális gyógyszergyártó vállalattól. Az ipari kémkedés tehát nem állt le az egykori KGB-ügynökök továbbra is aktívak.

A korábbi miniszter szerint is ellopták

James Brokenshire, korábbi brit biztonsági miniszter azt mondta: „Nagyon óvatosak vagyunk, amikor ezeket a vádakat kijelentjük, de tudjuk, hogy ez így van. Az oroszok ellopták ezt tőlünk” – mondta. Bob Seely britkonzervatív képviselő, az orosz ügyek szakértője kijelentette a lapnak: „Azt hiszem, komolyan kell vennünk az orosz és a kínai kémkedést.”

Nem adtak ki információt

Kétségtelenül gyanús, hogy a Szputnyikkal végzett kísérletekről sokáig semmilyen tudományos adatot nem bocsátottak rendelkezésre, csak az orosz kutatási információkból lehet tájékozódni. A független orosz lap, a The Moscow Times tudósítása szerint a kutatók már 2020 decemberében kifogásolták, hogy a vakcinát fejlesztő, az állami Gamaleja Intézet annak ellenére sem oszt meg adatokat az oltásfejlesztésről, hogy azt többször nyilvánosan kérték tőlük, ezzel félelmeket ébresztenek az oltás hatékonyságával és az esetleges politikai beavatkozással szemben.

Nincs engedélye

A Sputnyik vakcina a mai napig nem rendelkezik az Európai Unió engedélyével, pár napja pedig Amerika bejelentette, hogy nem engedik be a Sputynikkal oltottakat az országba. Ide kapcsolódik: Végre kiderült, mikor kaphat európai vakcinaengedélyt a Szputnyik, de miért húzódik ez régóta, mi a gond az orosz oltással?

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: MTI