77 éves korában elhunyt Budakeszi plébánosa, Filó Kristóf. Az atya pár héttel ezelőtt került kórházba, nagyon sokan imádkoztak érte. Kedd este azonban megtért Teremtőjéhez. Diósdon ő alapította és építtette a ma is működő Szent Anna Szeretetotthont.

Meghalt Kristóf atya

Meghalt Filó Kristóf atya, Budakeszi Havas Boldogasszony plébánia plébánosa. Az atya, rövid lefolyású, súlyos betegség után hunyt el. A 77 éves plébános, 1980 és 2001 között Érdligeten, és Diósdon is szolgált. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Diósdon imádkoztak érte

Karácsony után, a diósdi katolikus plébánia közösségi oldalán azt írták, hogy „Kristóf atya kórházba került, életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Jelenleg is életveszélyben van. Imádkozzunk érte!”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Búcsúzik a polgármester

Kristóf atya 2001 óta volt a Budakeszi Havas Boldogasszony plébánia plébánosa. Győri Ottilia az atya karácsonyi gondolataival búcsúzik tőle: „Azt mondja az írás: „Amikor béke volt a földön”. Ha ez nem is aktuális, most mégis reménykedhetünk abban, hogy sok testvérünk szívében béke születik, ellenségeskedések szűnnek meg, családi problémák oldódnak meg és a lelkünkben a zűrzavar feloldódik.” Hálás szívvel gondolunk rá, és köszönjük a budakesziek közösségéért végzett áldozatos, odaadó szolgálatát – írja Budakeszi polgármestere.

Pályája

Filó Kristóf 1947. október 30-án született Esztergomban. 1972.06.24-én szentelték pappá Székesfehérváron. 2001-től szolgált Budakeszin. Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium püspöki biztosa volt. Tavaly a katolikus köznevelésben végzett munkájáért a Szent Gellért-díj arany fokozatát kapta „Amikor egyenként beszélget velük az ember, akkor néha szinte könnyekig meghatóak tudnak lenni. Mindig szívesen megyek tanítani.” – mondta akkor a nevelői munkáról Kristóf atya.

Szeretetotthon Diósdon

Filó Kristófnak köszönhetik a diósdiak, a jelenleg is működő Szent Anna Szeretetotthont, ugyanis az ő ötlete volt egy nyugdíjasotthon építése. 2019-ben, a Diósdi egyházközsség 100. évfordulójának ünnepségsorozatán pedig felidézték, hogyan is kezdődött az otthon építése.

Annus néni segítsége

„Annus néni (a korábbi plébános testvére), ugyanis egy alkalommal magához hívta Kristóf atyát és egy borítékot bízott rá, hogy tegyen vele, amit jónak lát. A borítékban egy csomó takarékkönyv volt. Kristóf atya pár ezer forintra tippelte az összeget; nagyon meglepődött, mikor rájött, hogy jóval több mint egymillió forint az értéke. „Ez abban az időben eléggé nagy pénz volt. Visszamentem, mondom neki, ne vicceljen, mondjon valamit, hogy mit csináljak vele.” Annus néni csak nevetett a kérdésen. „Fagylaltozzam el?”, kérdezte az atya. „Ha jólesik!”, hangzott a válasz” – idézték fel az otthon építésének kezdetét Kristóf atyáék.

Megkezdődött az építkezés

Ekkor merült fel Kristóf atyában a nyugdíjasotthon építésének ötlete. Annus néni tőkéjével hamarosan megkezdődött az építkezés. Így jött létre a ma is működő Szent Anna Szeretetotthon Diósdon.

Ma is működik az intézmény

Az otthon ma is a diósdi plébánia fenntartása alatt működik. A bentlakásos intézmény 62 fő befogadására alkalmas, egy- vagy kétágyas apartmanokban vannak elhelyezve a gondozottak. Saját kápolnája is van az otthonnak, ahol különböző liturgiákat tartanak (szentmise, szentóra, litánia). 

Gyászol az egyházközösség

Filó Kristóf atya 77 évet élt. A katolikus egyház, a diósdiak, az érdligetiek és a budakesziek is gyászolják lelki vezetőjüket. nyugodjon békében.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Filó Kristóf – Forrás: Facebook