A több mint 200 hamis magyar bankjeggyel különféle üzletekben fizettek az elkövetők. Hamis eurók is készültek.

Tavaly májusban indult nyomozás

2022. májusában több helyszínről is bejelentés érkezett hamis 20 ezer forintosról. A nyomozók a pénzhamisítás miatt megkezdték az ügy felgöngyölítését. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Áprilistól terítették a bűnözők a hamis pénzt

Az illegálisan készült, valódi 20 ezer forintosra megtévesztésig hasonló bankjegyeket a 29 éves P. Péter készítetette a gyanú szerint. Az volt a terve, hogy forgalomba hozza őket, így jutva bűnös úton jövedelemhez. A beváltásban társa volt I. Norbert.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez volt az elkövetők stratégiája

A két férfi főleg a fővárosban található üzletekben vásárolt kisebb értékű dolgokat. Volt, hogy dohánytermékért fizettek a hamis húszezressel, máshol egy croissant-t vettek. Összesen 237 hamis bankjegyet tudtak elpasszolni, a visszajárót pedig elosztották.

Euróból is készült hamis

P. Péter úgy döntött, hogy eurót is gyárt. Legalább 40 darab 100 eurós címletet készített házilag. Ezeket a bankókat egy ismerősének, M. Istvánnak adta át továbbértékesítés céljából.

Hamis 100 eurós bankjegyeket találtak a nyomozók

Ezek a friss fejlemények

Idén január 11-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói három budapesti helyszínen is kutatást tartottak. Több bizonyítékot is lefoglaltak, a három gyanúsítottat pedig elfogták. Azóta már a kihallgatásukra is sor került.

A lefoglalt bizonyítékok

Két személy már őrizetben van

P. Péter és I. Norbert őrizetben van, miután a bíróság úgy döntött, hogy bűnügyi felügyeletbe kell kerülniük. Az eurók továbbértékesítésével megbízott M. István viszont szabadlábon védekezhet. A nyomozók további személyeket is felkutatnak, akik részt vehettek a bűncselekményekben.

Elsőre valódinak tűnhetnek a hamis bankjegyek

Egyre jobb minőségűek a hamisítványok

A rendőrség a honlapján figyelmeztet arra, hogy a technológia fejlődése miatt a hamisítványokat egyre nehezebb megkülönböztetni első ránézésre a valódi bankjegyektől. Ugyanakkor tapintással, a bankó tüzetes szemrevételezésével és a pénz mozgatásával könnyen fel lehet fedezni a különbségeket és a biztonsági elemek esetleges hiányát.

Ezt kell tenni, ha valaki hamis pénzzel találkozik

A rendőrök figyelmeztetnek, hogy ha valaki arra gyanakszik, hogy hamis pénzt akarnak adni neki, akkor semmiképp se fogadja el. Amennyiben a baj már megtörtént, akkor a legközelebbi rendőri szervnél kell bejelentést tenni. Aki olyan bankjeggyel fizet, amiről sejti vagy esetleg meg is van győződve, hogy hamis, bűncselekményt követ el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hamis 20 ezer forintos bankjegy – a képek forrása: Police.hu