A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azt sürgeti, hogy a koronavírus-járvány miatt mentesítsék a krónikus beteg tanárokat a személyes munkavégzés alól. 

Elrettentő

Civilek is támogatják az elképzelést. Gosztonyi Gábor, az érdekképviselet alelnöke szerint elrettentő, hogy az elmúlt másfél hónap alatt három pedagógus halt bele a fertőzésbe. Az első áldozat 39 éves volt, a másik kettő pedig 60 év feletti.

Ez is érdekelhet: Nagy port kavart az elhunyt koronavírusos tanár ügye, ezt követelik most a pedagógusok

Súlyosbító tényező

Gosztonyi az RTL Klub Híradójának azt is mondta: súlyosbítja a helyzetet, hogy a pedagógusok 40 százaléka 55 évnél idősebb, így a koruk miatt is veszélyeztetettnek számítanak.

Ezt mondja az EMMI

Az RTL Klub a múlt hét óta többször is megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy tervezik-e a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára megteremteni az otthoni munkavégzés lehetőségét, de csak annyit írtak válaszul, hogy ahol megjelenik a fertőzés, ott átmenetileg szünetet rendelnek el, ami a tanárok érdekeit is szolgálja.

Ezek a BudapestKörnyéke legfrissebb hírei

Ezt mondja Müller Cecília

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján szerdán a csatorna kérdésére azt tanácsolta minden krónikus betegnek, hogy konzultáljon gyakrabban a kezelőorvosával. Müller Cecília szerint a járványügyi szabályok szigorú betartásával az iskolákban is minimálisra lehet csökkenteni a megfertőződés kockázatát.

Maruzs Zoltán is megszólalt

A hét elején Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is arról beszélt, hogy az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez. Azt is hozzátette, hogy az október 23-án kezdődő őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön” a vírus.

Intézménybezárások

Az operatív törzs által közölt adatok szerint az előző napon 39 óvodában és 20 iskolában rendkívüli szünet, 165 osztályban és 5 teljes iskolában pedig digitális munkarend volt érvényben. Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, Pécsen a Pécs Aktuál értesülése szerint 17 tanár, Hajdúböszörményben egy középiskolai osztály, valamint két általános iskolai osztály tanulói és pedagógusai kerültek karanténba – írja a HVG.

Kiemelt kép: Illusztráció