Mintegy hárommilliárd forint értékű követelésállomány értékesítését tervezi a MÁV-Start Zrt. a közeljövőben, vagyis a bliccelőktől eddig be nem szedett pótdíjakat egy behajtócégnek adják el. Egy 10 ezer forintos tartozás pillanatok alatt milliósra duzzadhat, rámehet akár a bliccelő lakása is.

192 ezer bünetést nem fizettek ki

A MÁV közleménye szerint az értékesítésre szánt tartozások többségét a bliccelés miatt kiszabott 2013-2014-es bírságok teszik ki. A csomagban 52 ezer utazáshoz kapcsolódó 192 ezer büntetés szerepel. A követelések döntő hányada 10 ezer és 50 ezer forint közötti.

7,2 milliós a rekordbírság

A rekorder bliccelő 7,2 millió forintnyi bírsággal adósa a MÁV-Startnak, amelyet majd a tenderen nyertes követelésbehajtó cégnek kell megfizetnie.

Budapest és környékén lakik az adósok 40 százaléka

Az adósok közel 40 százaléka budapesti vagy főváros környéki lakos, így főleg a központi régióban lakó bliccelők számíthatnak majd a követelésbehajtó megkeresésére.

Kevesebbet bliccelnek

Közölték azt is, hogy a MÁV-Start maga is végez behajtási tevékenységet, amire azért van szükség, mert bár a bliccelés visszaszorulóban van, 2020 első fél évében még mindig tetemes összegű, mintegy 120 millió forint utólagosan befizetendő bírságot szabtak ki. Ebből 50 millió forintot már törlesztettek a bliccelők a vasúttársaságnak – tették hozzá.

Így működik a behajtócég

Akit behajtócég keres meg, biztosan nem fog jól járni. Az ilyen cégek eleinte levelet küldenek, és aha a behajtási díjjal növelt elmaradást kifizetik nekik, akkor leszállnak az adósról.

Bírósági eljárás

Ha így sem hajlandó fizetni a bliccelő, megindul az évekig tartó bírósági eljárás, amelynek szinte biztosan a bliccelő lesz a vesztese, így a perköltségeket, ügyvédi költségeket is ki kell fizetnie.

Rámehet a lakás

Ha egy bliccelő belefut egy ilyen tortúrába egy 10 ezer forintos tartozás pillanatokon belül milliósra duzzadhat, amelyet ha nem fizet ki könnyen rámehet a lakása.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció