Tiltakozó demonstrációt szervez és aláírást gyűjt a helyi HÉV-vonal megszüntetése ellen a csömöri polgármesterhez köthető Csömöri Civil Egyesület. Közben egy másik szervezet pánikkeltéssel és álhírek gyártásával vádolja őket. Ennek ellenére sokan félnek a HÉV-közlekedés megszűnésétől a kilencezer fős Kelet-Pest környéki településen.

A csömöri polgármesterhez köthető civil szervezet, Csömöri Civil Egyesület honlapján nemrég az a hír jelent meg, hogy „Az elmúlt hónapokban Csömör számára nem túl bíztató tervek láttak napvilágot a HÉV-vonalunk jövőjéről. A Csömöri Civil Egyesület aláírásgyűjtést, tiltakozó demonstrációkat szervez.” Pár sorral később kifejtik, hogy: „Új terveket készíttetett a BKK. A most ismertté vált koncepció szerint, mindezt igen homályosan kifejtve, Csömörről buszjárat menne Cinkotára (nyilván fokozva az utak zsúfoltságát), ahol majd át lehet szállni a gyorsvasútra vagy esetleg metróra. Vagyis egy újabb átszállási „lehetőség”- írja tehát a helyi egyesület a weboldalán.

A Csömöri Civil Egyesület a HÉV-vonal megszüntetéséről szóló hírt 2018. augusztus 27-én jelentette meg, egy 2018. február 2-án, a 444.hu oldalon megjelent, egy átfogó fővárosi közlekedési koncepcióról szóló írásra hivatkozva, majd demonstráció szervezésbe és aláírásgyűjtésbe kezdett.

A másik helyi szervezet, a Mi Kis Falunk Egyesület közben pánikkeltéssel és álhír gyártással vádolja a  Csömöri Civil Szervezetet. Mint írják a weboldalukon, megkeresték a Budapesti Fővárosi Önkormányzatot valamint a MÁV-HÉV Zrt.-t, mely a HÉV vonalak üzemeltetését végzi, de egyik szervezet sem erősítette meg, hogy szó lenne a Csömöri H9-es jelzésű HÉV vonal megszüntetéséről. Sőt a MÁV-HÉV Zrt. Kommunikációs Főosztálya közleményben erősítette meg, hogy egyáltalán nincs szó HÉV-vonal bezárásról, sőt ellenkezőleg, továbbra is fenn kívánják azt tartani.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál érdeklődésére a Mi Kis Falunk Egyesület elnöke, Csányi István elmondta, hogy a HÉV-bezárással riogató egyesület a polgármester érdekköréhez tartozik, így a helyi polgármesternek, Fábri Istvánnak is tudnia kellett arról, hogy álhírrel próbálják meg tüntetésre rávenni a csömörieket.

A Mi Kis Falunk Egyesület a honlapján részletesen cáfolja a polgármesterhez köthető másik egyesület hírgyárát. Mint írják: „Egyértelművé vált, hogy a Csömöri Civil Egyesület politikai pánikkeltés ürügyén próbál meg a 2019-es önkormányzati választások előtt ügyet csinálni egy olyan dologból, ami nincs is!”

A HÉV-es hír kapcsán a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál megkereste a Csömöri Civil Egyesület weboldalának megbízott szerkesztőjét és a helyi polgármestert, Fábri Istvánt is. Időközben megérkezett a Csömöri Civil Egyesület weboldalának szerkesztőjétől, Rajnai Henriktől a válasz, aki írta nekünk:

“Az egyetlen hivatalos, fellelhető dokumentumban, a Budapesti Közlekedési Központ által készített tanulmánytervben megtalálható a csömöri HÉV-vonal megszüntetési terve: https://bkk.hu/fejleszteseink/m2h8/. A projektdokumentumban szereplő 3. térkép tartalmazza az egyértelmű szöveget: „A csömöri HÉV nyomvonalán buszos közlekedés”. Ugyanezen dokumentum egy másik térképmelléklete tartalmazza a tervezett beruházási összegeket. 

Eszerint az Örs vezér tere-Cinkota közötti szakasz felújítási költségére 106,5 milliárd forintot szánnak, míg a jóval rövidebb a Cinkota-Csömör szakaszra mindössze 1,3 milliárdot. Ez tudomásunk szerint a pályaszakasz felújítását nem fedezi.

A MÁV-HÉV Zrt. csak üzemeltető, de nem döntéshozó ez ügyben. Az idei nyilvános, februárban megtartott önkormányzati képviselő-testületi ülésen jelen volt az állami cég több vezető munkatársa, akik a fenti BKK-s tervről tájékoztatták a képviselőket, és arról, hogy a BKK-s tervvel szemben ők más alternatívát is el tudnak képzelni a csömöri nyomvonallal kapcsolatban. A testület akkor egy több pontos határozatot fogadott el, amit eljuttattak az illetékesek felé. Ennek lényege, hogy kérik a korábbi fejlesztési terv megvalósítását, ami a csömöri HÉV-vonal gyorsvasúttá fejlesztését jelentené. Azóta nem született új terv. Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a MÁV-HÉV Zrt.-vel. Erről a polgármester tájékoztatja a nyilvános üléseken a testületet, de az Egyesületet is. Fábri István a Csömöri Civil Egyesület polgármesterjelöltjeként lett a település vezetője, mint ahogy szinte az egész képviselő-testület is egyesületi színekben szerzett mandátumot. Az önkormányzati egyeztetéseket azonban már kevésnek gondolja az Egyesület, ezért akar lakossági nyomást gyakorolni a döntéshozókra, pl. aláírásgyűjtéssel.

Tisztelt Szerkesztőség! Önök a Budapest környékén élő emberek ügyeivel foglalkoznak. Bízunk benne, hogy támogatják az itt élő emberek jobb életminőségéért küzdő lakossági kezdeményezéseket. Javasoljuk, hogy osszák meg a fenti, nyilvános BKK-s dokumentumot olvasóikkal, hiszen abban nem csak Csömörre, hanem sok más településre nézve is fontos információk találhatóak.”

Természetesen ha a polgármester válasza megrékezik hozzánk, azt is közöljük, hiszen a település weboldalán Fábri István bemutatkozójában az áll, hogy „2006-ban történt megalakulása óta vezeti a Csömöri Civil Egyesületet, melynek jelöltjeként 2010-ben a település polgármesterévé választották.” Ebből az következik, hogy a csömöri polgármester beleegyezésével és tudtával indult a demonstráció szervezése. Láthatóan elkezdődött a kampány, Csömörön pedig ilyenre sikerült a jövőre esedékes önkormányzati választások kampánynyitója.

Kiemelt kép: HÉV-végállomás Szentendrén