A szigetszentmiklósiak és a környéken élők besokalltak az egy időben zajló útfelújítások okozta dugóktól. A helyi polgármester és a térség országgyűlési képviselője lépett, összehívtak mindenkit, akinek köze lehet a kialakult helyzethez. Nemsokára elkészülnek a felújítások, lesz rendőri irányítás, időszakosan díjmentes lehet az M51-es, gyakrabban fog járni a ráckevei H6-os HÉV és a Volánbusz is talán odateszi magát.

A dél-csepeli agglomerációban élő 70 ezer ember életét jelentősen megnehezítik a környéken egyszerre zajló útfelújítások, rekonstrukciók, körforgalmak építése. A Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál legutóbb ebben a cikkben foglalkozott a környék egyre inkább ellehetetlenülő közlekedésével. Akkor megírtuk, hogy hamarosan sor kerülhet egy nagy egyeztetésre, annak érdekében, hogy történjen már valami.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztató alapján megtörtént a találkozó és kézzel fogható eredmények is születtek. Mint írják: „Augusztus 29-én Szabó József Szigetszentmiklós Város Polgármestere és Bóna Zoltán Országgyűlési Képviselő egyeztetést kezdeményeztek a térség közlekedés fejlesztési beruházásaival kapcsolatban az érintettekkel.

Az egyeztetés a lakosság hosszú távú igényeit szolgáló közlekedés fejlesztési beruházások koordinálása, illetve a közelgő tanévkezdéssel kapcsolatos várható forgalom növekedésének kezelése érdekében történt.

Az önkormányzati beruházásban megvalósuló Massányi Károly út felújítása az ütemtervnek megfelelően halad, előreláthatólag a szerződéses határidő lejárata előtt várhatóan szeptember közepéig átadásra kerül.

Állami beruházás által a Csepeli út felújítása kapcsán új körforgalmi csomópont létesül az M0 autóút Üzemmérnökségi kihajtójánál. A kivitelezési munkákat akadályozta egy előre nem látható közmű vezeték kiváltása, így az iskolakezdés előtti időpontra tervezett átadás szeptember hó végére várható. A Csepeli út használata ezen időszak alatt is biztosított Csepel és Szigetszentmiklós között.

Rendőrök is segíthetnek

Az M0 autóút felújítása is megkezdődött. Az M5-M1-es irány (Északi pálya) aszfalt burkolatát betonpályára cserélik. A munkálatokat az 51-es út és az M6-os autópálya irányából két munkaterületen kezdték meg, mely jelentős torlódásokat okoz. Az egyeztetésen résztvevő minisztériumi, közúti és rendőri szervek képviselői megvitatták a közlekedési nehézségek csökkentésének lehetőségeit. Ennek keretében a közeljövőben az M0 autóút felújításának kapcsán a le és felhajtásoknál rendőri forgalomirányításokra kerülhet sor az áthaladás gyorsítása érdekében. Az egyeztetésen résztvevők megvitatták az M0 autóút kamionforgalom csökkentésének lehetőségeit is a felújítási munkálatok ideje alatt. A kritikus helyzetre való tekintettel a rendőrség és a minisztérium egyeztet az M51-es autóút időszakos díjmentesítéssé tételéről.

Sűrűbben jár majd a HÉV

Az útépítési munkálatok státuszáról a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatót tesz közzé heti rendszerességgel. A MÁV-HÉV Zrt. a H6 (Vágóhíd-Ráckeve) HÉV vonalon sűrített menetrendet biztosít a kritikus időszakra.

Talán a Volánbusz is odateszi magát

A Volánbusz a jelenlegi helyzetben legkritikusabbnak számító, Halásztelken át közlekedő járatok esetében vizsgálja a menetrend módosításának, az autóbuszok alternatív útvonalon történő közlekedtetésének lehetőségét – áll a Szigetszentmiklos.hu oldalon.

A MÁV-HÉV Zrt.-vel történő együttműködés alapján az utasok számára alternatív kötöttpályás lehetőségeket biztosít, melynek eredményeként jelenleg a szigethalmi és a szigetszentmiklósi viszonylatokban érvényes autóbusz-bérlettel a HÉV járatok is igénybe vehetők – írják a lakossági tájékoztatóban.

Hozzáteszik: A segítő intézkedések ellenére, úticéljuk eléréséhez a közúti forgalomban résztvevők számára javasoljuk megfontolásra az alternatív kerülőút választását is, melyhez segítséget nyújthat az interneten elérhető aktív navigációs rendszerek használata. Utazásaik tervezésekor vegyék figyelembe az utazás miatti várható jelentős időtöbbletet.

Kiemelt kép: Budapestkörnyéke.hu