A dél-csepeli agglomerációban élő 70 ezer ember életét jelentősen megnehezítik a környéken egyszerre zajló útfelújítások, rekonstrukciók, körforgalmak építése. Több olvasónk is jelezte, hogy Szigetszentmiklósról óriási kihívás autóval bejutni a fővárosba, Halásztelken pedig a torlódások miatt rendszeresen kimaradnak a Volánbusz járatai. Pár nap és kezdődik az iskola, sokan már előre rettegnek a még nagyobb dugóktól.

Szigetszentmiklóson jelenleg több olyan útfejlesztés is folyamatban van, amelyek lassítják vagy nehezítik a közlekedést a térségben. A Massányi Károly út, a Csepeli út, valamint az M0-ás körgyűrű felújítása szeptembertől várhatóan tovább növeli a menetidőt. Szigetszentmiklós polgármestere, Szabó József ezért találkozót kezdeményezett az érintett minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Közút és a kivitelezést végző cég képviselőivel. A megbeszélésre a napokban kerülhet sor, amelyre meghívást kapott Bóna Zoltán, a térség országgyűlési képviselője is – áll a lakihegyradio.hu oldalán.

Iskolabuszt indítanak hétfőtől

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál megkeresésére a Szigetszentmiklósi Önkormányzatnál elmondták, hogy, a hétfői iskolakezdéstől az önkormányzat iskolabuszokat indít Szigetszentmiklós és Lakihegy között, hogy a gyermekek szállítása a szülőknek ne jelentsen problémát.

A fővárosba ingázóknak az javasolják, hogy mivel a dugók várhatóan nem fognak csökkenni hétfőtől, ezért a jelenleg is meglévő útvonalak közül próbálják meg útvonaltervező applikáció használatával kiválasztani a legoptimálisabbat.

Hamarosan vége a felújításoknak

Egyenlőre nem egyértelmű, hogy hétfőn milyen közlekedési nehézségek lesznek, de biztosan nem lesz könnyű az M0-ásra az M1-es irányába felhajtani, a másik problémás terület pedig az Auchan-körforgalom környéke lehet. A Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál megtudtta, hogy a körforgalomnál és a Massányi úton a munkálatok várhatóan szeptember közepére, végére befejeződnek. Azoknál a felújításoknál, ahol a helyi önkormányzat a beruházó – úgy tudjuk – alapelvárás, hogy minél gyorsabb legyen a kivitelezés.

Indulatos levél

A környék lakosságát érezhetően megviseli a nehézkes közlekedés és a felújításokkal járó nagyobb dugó. A helyi Bucka Szövetség Egyesület elnökénél, Csizek Csabánál úgy tűnik már megérkezett az utolsó csepp a pohárba. Meglehetősen indulatos levelében többek közt azt írja a szigetszentmiklósi polgármesternek, hogy

„Nem azt vonjuk kétségbe, hogy ezek a felújítások kellenek, de azt már igen, hogy egyszerre! Hogy nem sikerült ezzel foglalkozni az elmúlt években? Miért kell ellehetetleníteni és az őrületbe kergetni az itt élő embereket? Hogyan fogunk mi Szigetszentmiklósiak, mi Buckaiak így közlekedni? Végig gondolták ezt?” A teljes levelet itt lehet elolvasni.

Úgy tudjuk, a szigetszentmiklósi polgármester által kezdeményezett, a jelenlegi közlekedési helyzet kapcsán összehívott találkozóra a napokban fog sor kerülni és annak eredményéről tájékoztatni fogják a sajtót.

70 ezer ember érintett

Szigetszentmiklóson 38 ezren, Halászteleken 9 ezren, Tökölön 9,5, Szigethalom pedig majdnem 14 ezren élnek. A közlekedési gondok így összesen több mint 70 ezer embert érintenek a Csepel-sziget főváros környéki területén.

Kiemelt kép: Dugó a Szigetszentmiklósra vezető Csepeli úton / Fotó: BudaPestkörnyéke.hu