„Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam” – ezzel kezdte lemondó beszédét Novák Katalin. Cikkünk folyamatosan frissül…

Lemondott

Elcsukló hangon jelentette be Novák Katalin, hogy lemond köztársasági elnöki tisztségéről. Azt mondta. hibázott és ő azt azt várja egy köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon.

Szereti a hazáját

A köztársasági elnök kifejtette: azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban, a szeretetben. Novák Katalin elismerte, a kegyelmi döntésről elmondható, érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb.ű

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hibázott

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk” – fogalmazott Novák Katalin.

Bocsánatot kért

„A magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről”.

Megköszönte családjának

Beszéde végén, sírárást visszafogva, megköszönte családjának a támogatást, majd egy imával zárta beszédét.

Tüntettek ellene

Több ezren tüntettek pénteken, a Budai várban a Sándor-palota előtt. Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, miután a köztársasági elnök kegyelmet adott egy olyan férfinak, aki leplezni akarta, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója leszo.atja magát az ott élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő fiúkkal.

Zsarolta az áldozatokat

Amikor ez kiderült, az igazgatóhelyettes bezárta az irodájába a fiúkat és megfenyegette őket, vallomásuk visszavonására kényszerítette őket. Novák Katalin ennek az igazgatóhelyettesnek adott kegyelmet. Azóta ez a férfi ismét iskolában tanít. A pedofil igazgató egyik áldozata nem tudta feldolgozni a történteket és 16 évesen öngyilkos lett.

Társadalmi felháborodás

Novák kegyelmi döntését közfelháborodás követte, ezrek tüntettek a hivatala előtt és a lemondását követelték. Csütörtökön Gundel Takács Gábor és Lackfi János, a köztársasági elnök Tanácsadói Testületének tagjai határolódtak el a köztársasági elnöktől. Pénteken pedig Tomán Szabina és Szörényi Levente is Tanácsadói Testületből. A legendás zenész azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy mondjon le.

Kiemelt kép: Novák Katalin – Forrás: MTI