Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden, Dr. Novák Zoltán és Dr. Mohácsy Katalin orvosok második gyermekeként. Gyermekkorának nyarait Ágasegyházán és Kiskundorozsmán töltötte. Veres Istvánnal húsz éve kötött házassága alatt három gyermeknek adott életet: Ádámnak, Tamásnak és Katának.

Iskolái

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Martonyi János tanácsadója volt

Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Államtitkárból miniszter

2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor jelentette be

2021 decemberében, a Kormányinfón jelentette be Orbán Viktor, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. A miniszterelnök bejelentése után Novák Katalin a Facebookon reagált a miniszterelnök szavaira: „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok.”

Első női elnök

Az Országgyűlés nagy többséggel, márciusban választotta meg Novák Katalint. Ő volt Magyarország eddigi legfiatalabb és első női köztársasági elnöke. 2022 májusában iktatták be.

Beiktatási ünnepség

A magyar kormány egész napos beiktatási ünnepséggel tisztelgett Novák Katalin előtt. Délelőtt ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd a Kossuth téren rendeztek ünnepséget. Délután kinyitották a Sándor-palotát, ahol bárki személyesen találkozhatott az új köztársasági elnökkel.

Megváltozott az öltözködése

Novák Katalin láthatóan élvezte pozícióját. Rengeteget utazott, közösségi oldalán naponta többször is beszámolt hivatalos programjairól. Megváltozott a stílusa, szép ruhákban és cipőkben járt.

Megyelátogatás

Novák Katalin elnöksége alatt megyelátogatásba kezdett. Nemcsak ő, hanem a hivatala is leköltözött egy-egy vidéki városba, ahonnan az államfői feladait látta el. Múlt héten például Békés megyébe költözött, és a Gyulai Várban rendezték be a hivatalát.

Két ciklus

Novák Katalin mandátuma 5 évre szólt. Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök maximum két ciklust tölthet ki, vagyis Novák Katalinnak minden esélye meg lett volna arra, hogy 10 évig legyen Magyarország államfője. Persze ehhez az is kellett volna, hogy Orbán Viktor őt jelölje újra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: