Az elektromos autó legfontosabb alkatrésze az akkumulátor. Ez határozza meg a jármű hatótávolságát és élettartamát. Annak érdekében, hogy hosszú távon jó szolgálatot tegyen, érdemes néhány dologra odafigyelnünk.

Most összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amelyek segíthetnek az akkumulátor töltésének optimalizálásában, és a hosszabb, egy helyben állás vagy a napi szintű használat és töltés esetén is hasznosak lehetnek.

A megfelelő töltöttségi szint fenntartása

Mind az ideális töltés, mind a megfelelő tárolás hozzájárul az akkumulátor élettartamának növeléséhez. Manapság a töltés optimalizációját pedig az olyan megoldások is segítik, mint a Voltie okos elektromos autó töltő applikációja, ami lehetővé teszi a töltők távolról történő kezelését. Akadnak azonban olyan dolgok, amelyekre a megfelelő töltőhasználat mellett is érdemes odafigyelni. Ilyen az akkumulátor töltöttségi szintje.

Tény, hogy a lítium-ion akkumulátorok nem szeretnek 100%-ra feltöltött állapotban lenni. Tévhit azonban, hogy a teljes lemerítés jót tenne nekik. A szakemberek szerint az ideális töltöttségi szint 40 és 60 százalék között mozog.

Nem véletlen, hogy általában a gyárakat általában is ezen a töltöttségi szinten hagyják el az új akkumulátorok és az üzletekben is ezt az állapotot próbálják fenntartani. Érdemes tehát az akkumulátort használat és tárolás esetén is ezen a szinten tartani. Ez hosszabb élettartamot és nagyobb hatékonyságot garantál.

Ne töltsük maximumra az akkumulátort

Az élettartam növelésében nagy segítség lehet, ha az autó akkumulátorát nem töltjük mindig 100, csupán 70 vagy 80%-ig. Az olyan megoldások, mint a fentebb már említett telefonos applikáció egyszerűbbé teszik ezt, hiszen folyamatosan nyomon követhetjük, hol tart az aktuális töltési ciklus. Sőt, beállíthatjuk azt, hogy mikor kapcsoljon ki automatikusan.

Kéthetente vagy havonta egyszer érdemes azonban elérni a teljes töltést. Az akkuk BMS rendszere ilyenkor segít abban, hogy kiegyenlítse a cellák feszültségét, ezáltal hosszú távon karbantartja az akkumulátort.

A típustól is függ a fogyasztás

Akadnak olyan akkumulátortípusok, melyek kikapcsolt állapotban szinte egyáltalán nem fogyasztanak energiát. Mások azonban folyamatosan aktívak, így tárolás esetén is számolnunk kell a töltöttség csökkenésével. Így egyes autóknál (például a Teslák esetében) érdemes pár naponta ellenőrizni a töltöttségi szintet. Amennyiben az 30% alá esik, töltsük vissza 50-ig, a teljesen lemerült állapot ugyanis károsíthatja a cellákat.

Figyeljünk a hőmérsékletre

Végül érdemes tudni, hogy az elektromos autók akkumulátorai az extrém hideget és az extrém meleget sem kedvelik. Amennyiben a járművet egy 10 és 20 fok közötti garázsban tartjuk, az akksi sokkal hosszabb életű lesz, mintha a téli mínuszokban vagy a nyári forróságban parkolnánk.

Amennyiben ezekre az apróságokra odafigyelünk, összességében akár hosszú évekkel is növelhetjük a fontos alkatrész élettartamát.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a voltie.eu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.