A köztudatban a poliuretán habbal, más néven purhabbal kapcsolatban számos téves meggyőződés él. Valóban káros az egészségünkre, és még drága is? A rágcsálók tökéletes búvóhelye? Cikkünkből kiderül az igazság!

Mi is ez az anyag valójában?

Ehhez talán kezdjünk egy fogalom meghatározással! A purhab egy kétkomponensű anyag, amelyet szórva alkalmaznak és közvetlenül a szigetelendő felületen keveredik. Az egyik komponens egy poliizocianát nevű anyag, a másik pedig a poliol. Ezek egyesüléséből jön létre a hab, mely – többek között – tökéletes tetőszigetelés céljára is. 

Felfújása bár gyors, de szakértő kezeket igényel, ezért kiemelten fontos a minőségi kivitelezés. A Rapidszigetelés csapata nemcsak az igényes kivitelezésről gondoskodik, de 15 év garanciát is biztosít minden munkájára.

Tények és tévhitek: most minden kiderül!

A tények közül az egyik legfontosabb, hogy a purhab kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Szerkezetében ugyanis sok apró cellát tartalmaz, amelyek révén kiváló hőszigetelő. Ezáltal jelentősen csökkenti az energetikai veszteségeket, és hozzájárul a fűtési és hűtési költségek redukálásához is.

Mindemellett képes kiváló hangszigetelést biztosítani. A rezgéseket és a zajokat hatékonyan elnyeli, így csökkentve a külső zajok behatolását. Egybefüggő felületének és  kiváló illeszkedésének köszönhetően nem alakulhatnak ki hőhidak sem.

További előnyös tulajdonsága, hogy ellenáll a nedvességnek és a penésznek – így hosszú távon sem esik össze, és hatékonyan szigetel. Mindezzel talán már meg is döntöttünk néhány tévhitet – de azért álljanak itt tételesen is:

  • A purhab egészségkárosító? Nem: a megfelelően kivitelezett purhab szigetelés nem jelent egészségügyi kockázatot. Az épületben tartózkodók számára ártalmatlan, 100%-ban újrahasznosítható anyag.
  • Kedvez a rágcsálóknak? Nincs tökéletes megoldás ellenük, azonban mivel nagyon sűrű és hézagmentes felületet hoz létre, a purhab nem ad lehetőséget a rágcsálóknak vagy más kártevőknek bejutni az épületbe.
  • Gyúlékony? Régebben még valóban az volt. Ám a modern haboknál már a tervezési fázisban figyelmet szentelnek a tűzálló képesség maximalizálására, amellyel B kategóriás tűzvédelmi besorolással rendelkezik, tehát önkioltó kategóriába tartozik.
  • Nehezen távolítható el, ha egyszer feltesszük? Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól! Akár kézzel vagy sniccerrel is leszedhetjük a falról, ha úgy látjuk jónak. Pótolni szintén ilyen egyszerű: fújjuk ki habbal a kivágott részt és a felület olyan lesz, mintha sosem bontottuk volna meg.
  • Nagyon drága? A purhab szigetelés valóban magasabb költségekkel járhat, mint más hagyományos anyagok, mint például a gyapot vagy a cellulóz. Azonban hosszú távon a megtakarított energia és karbantartási költségeket figyelembe véve nagyon is megtérülő beruházásunk lehet.

Ezért érdemes tetőkön kivitelezni 

Az talán köztudott, hogy a meleg levegő a tetőn távozik a leggyorsabban. A purhab azonban nemcsak ezt gátolja meg, hanem azt is, hogy a tető a nyári melegben felforrósodjon. Emellett az anyag magas tűzállósága is előnyös a tetőre nézve. Kedvező tulajdonságainak érvényesüléséhez viszont elengedhetetlen a szakértői kivitelezés.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a rapidszigeteles.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.