Nagyon sokan vásároltak a koronavírus-járvány környékén házat a Balatonnál, de már nem tudják fizetni a részleteket. Sok tulajdonos arra is rádöbbent, hogy benne áll a pénze a nyaralót an, de az Nam hoz semmit.

Rosszul tervezett vásárlás

A covid idején különösen felpörgött az ingatlanvásárlás a Batalonnál. Nagyos sokan menekülőútként tekintettek egy nyaralóra: ki lehet ott dekkolni a járványt, utána pedig ki lehet majd adni és különben is jó lesz valamire, gyarapítja a családi vagyont. Ebben sokan tévedtek, mert egy nem jól megtervezett vásárlás után egy nyaraló inkább viszi a pénzt és a tulajdonos idejét. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nem mindenkinek jött be

A legtöbb városi embernek egyáltalán nem jön be hosszútávon a vidéki lét, még akkor sem, ha az a Balatonnál van. A forgalmas nyári hónapok után a legtöbb település csendes, inkább falura, esetlek kisvárosra emlékeztet a szezonon kívül. Egy nyaralóval viszont mindig van munka: füvet kell nyírni, karban kell tartani az épületet, figyelni kell rá, néha rá kell nézni, vagyis akkor is el kell menni a Balatonra, amikor a tulaj különben nem menne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Áll a nyaralóban a pénz

A nyaralót hitelből vásárlók közül sokan arra is rádöbbentek, ha ők használják a nyaralót, nem tudják kiadó, vagyis nyáron még pénzt sem tudnak belőle csinálni. A befektetésük áll, nem termel, holott egy nagyvárosi lakás bármikor kiadható, az folyamatos bevételt termel. Sokan a nyaralóvásárlás után döbbentek rá, hogy olyan családi luxusberuházást csináltak, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Szabadulnának a nyaralótól

A szakértők úgy vélik, a nagy értékű ingatlanokra ugyan még van kereslet a balatobbál, de akik akár hitelt is felvettek egy kisebb nyaraló megvásárlására, most szeretnének tőle szabadulni – írja a BalatonKörnyéke.hu hírportál. Leginkább az elavult, szocreál stílusú házakat árulják, mert nem tudják őket fenntartani.

Az áremelések elvitték az emberek pénzét

Ahogy azt korábban mi is megírtuk jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balaton környékén, mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor. Még a járvány előtt vásárolták ezeket az ingatlanokat, és most nem tudják fizetni a részleteket, mivel az élelmiszer- és egyéb áremelkedések elvitték az emberek pénzét, és így most olyasmiről mondanak le, ami nem tartozik a mindennapi szükségleteikhez – mondta Bári Péter, az Inmove Ingatlaniroda szakértője. Hozzátette, hogy hiába nő a kínálat, senki sem keresi ezeket a házakat.

A helyiek sem tudnak vásárolni

Egy keszthelyi ügyvéd is megerősítette, hogy a nyugati medence környékén is nehéz eladni a nyaralókat. Szabó Gyula azt nyilatkozta, a bankok olyan részleteket kalkulálnak, ami nem teszi hitelképessé az esetleges érdeklődőket. A helyiek sem tudnak a gyermekeiknek a környéken ingatlant vásárolni, nem tudják őket megfizetni, mivel a túlkínálat sem csökkenti még az árakat, de ez nem sokáig lesz így.

Kipukanhat a balatoni ingatlanlufi

A piac természetes szabályai szerint, ahol sok az eladó ingatlan és kevés a vevő, ott hamarosan ingatlanár csökkenés, esetleg zuhanás alakul ki. A legtöbben a balatoni ingatlanlufi kipukkanására számítanak, amely már idén megtörténhet. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Nyaraló Tihanyban – Fotó: BalatonKörnyéke.hu