Több gyermek került kórházba március 20-án szerdán egy pilisborosjenői Mesevölgy Óvodából, miután az udvaron megették az ott álló lila akác termését, amitől több gyermek rosszul lett, helyiek szerint hánytak is. Két hete ugyanebben az óvodában került tisztítószer a porcukor helyett a gyerekek ételébe.

Többen kerültek a kórházba

Megették a lila akác termését a gyerekek a pilisborosjenői oviban. Az óvónők azonnal tárcsázták a kórházat, szemtanúk szerint pedig nem sokkal később két gyermekmentő érkezett az intézményhez, több gyermeket kórházba szállítottak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Megszólalt a mentőszolgálat

 Az Országos Mentőszolgálat elárulta lapunknak, hogy valóban bevitték a gyerekeket: „A tegnapi napon Pilisborosjenőről két kisgyermeket szállítottunk vizsgálat, ellátás céljából gyermekkórházba”  – közölte pénteken a Borssal Sebő Katalin, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője. A környékbeliek úgy tudják, hogy a kivizsgálás mellett infúziót kaptak, mielőtt hazaengedték volna őket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kivizsgálásra vitték őket

„A tegnapi napon néhány gyerek belekóstolt az árnyékot adó lilaakác magjába. Az esetet észlelő pedagógusok azonnal felhívták a kórházat, aki megnyugtatta őket, hogy egy-két mag nem okoz jelentős egészségügyi kockázatot, de tünetek előfordulása esetén be kell vinni a gyerekeket orvosi kivizsgálásra”  – mondta Tömöri Balázs polgármester, aki megerősítette: a gyerekek jól vannak, mostanra minden kicsi hazakerült.

Vizsgálatot rendelt el

„Ma már minden, tegnap hányó gyerek otthon van a családja körében. De az esetet komolyan vesszük, komolyan veszem, és hivatalos útra terelem” – mondta Pilisborosjenő polgármestere.

Összehívta a képviselő testületet

Az intézmény vezető munkáltatója a képviselő testület, ezért a képviselő testületnek a rendkívüli ülését 15 napon belül összehívom, és fegyelmi vizsgálat indítását javaslom, hogy jogszerű, hivatalos, alapos eljárás derítse fel, hogyan, milyen körülmények között történhetett ez és kinek a felelőssége, hogy egészségügyi kockázatot jelentő növény került az óvoda udvarára – szögezte le.

Tisztítószer a kajában

Amint arról korábban beszámoltunk, pár hete ugyanebben az óvodában összekeverték a porcukrot a tisztítószerrel. A tévedés tálaláskor történhetett. A reggeli után nem sokkal több kisgyerek is fájlalta a hasát, állítólag az egyik olyan erősen hányt, hogy jobbnak látták kihívni a mentőket.  

5 gyerek evett belőle

Napokkal az eset után, a Pilisvörösvári Önkormányzat hivatalos közleményt tett közé a közösségi oldalán. Azt írták, hogy az egyik pedagógus vette észre a tévedést, ezután értesítette a többi kollégáját, emiatt csak egy csoportot, abból valójában öt gyereket érintett közvetlenül az esemény.

Almás zabkásába került

A tisztítószer az almás zabkásához került, amelyet 3 csoportban osztottak volna szét. „Azok a gyermekek, akik megkóstolták az ételüket, annak csípős íze miatt azonnal kiköpték. Ezt az orvosi vizsgálati is alátámasztotta, mert semmilyen egészségügyi károsodás nem érte őket. Ugyanis az óvoda vezetése azonnal a gyermekek érdekében és testi épségük biztosítása miatt úgy döntött, hogy mentőt hívnak” – írta a település vezetése.

Modernizálják a konyhát

Az önkormányzat szerint a hiba azért következhetett be, mert jelenleg bővítik az óvodát és a főzőkonyha modernizálása is most zajlik. „Emiatt konyha nem minden épületben működik. Ezért az óvoda személyzete különböző logisztikai kihívásokkal szembesül a hónapok óta tartó átmeneti időszakban, ami felborította a szokásos napi rutint. Ettől függetlenül az elrendelt belső vizsgálat eredményeit és megállapításait megvárják. A szükséges lépéseket az intézmény vezetése ezek alapján fogja megtenni” – zárja közleményét az önkormányzat. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: pilisborosjenői Mesevölgy Óvoda – Forrás:  Facebook/Pilisborosjenő Község Önkormányzata