Senkit ne tévesszen meg, ha megkaptad a koronavírus elleni vakcinát, ne gondold, hogy máris védettséget élvezel. Egy kis időnek kell eltelnie, míg teljes biztonságban élvezhetjük magunkat. A gyártótól is függ, hogy ki mikor lesz védett.

Védettség

Az első oltás után a szervezet elkezd ellenanyagokat termelni, ám a valódi védettség a második oltás után csak 1-2 héttel várható – írja a napidoktor.hu.

Első oltás

Az első oltás után nagyjából 2 héten belül kialakul ugyan bizonyos fokú védettség, ez azonban hamar elkezdene csökkenni, ha nem vennénk fel a második oltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vakcina típusa

Hogy a második adag beadására mikor kerül sor, és utána mikor érhetjük el a védett állapotot, az a vakcina típusától is függ.

Pfizer/BioNTech

Pfizer/BioNTech vakcinánál 35 nap eltelte után adható be a 2. vakcina, a teljes védettség kialakulása innentől minimum 7 nap.

Moderna

A Moderna első oltása után 28 nap eltéréssel jöhet a második adag, majd 14 napot kell várni a teljes védettséghez.

AstraZeneca

AstraZenecánál kell a leghosszabb időnek eltelnie, 12 hét a két vakcina közötti időpont és a védettség is az egyik legkésőbb, 15 nap után jelentkezik.

Szputnyik V (orosz)

Szputnyik V oltóanyagnál 3 hét után adható be a második vakcina, ugyanennyi idő kell a védettséghez is.

Sinopharm (kínai)

Sinopharmnál az oltás második felét 3-4 hét eltéréssel kaphatja meg a páciens, innentől legalább 14 napot kell várni.

Mellékhatások

A vakcinák mellékhatásai általában 1-2 nap alatt elmúlnak. Leggyarabban fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság; duzzanat, bőrpír  jelentkezik az oltás beadása helyén. Előfordulhat átmeneti láz, hasmenés, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hányinger, köhögés, étvágytalanság és hányás is.

Ha tovább tartanak a mellékhatások

Amennyiben ennél súlyosabb mellékhatásokat érzékelünk, vagy pár napnál tovább állnak fenn, kötelező jelenteni háziorvosnak.

Ha közben elkaptad a fertőzést

Elképzelhető ilyenkor, hogy a vakcina beadása időpontjában éppen koronavírusosak voltunk, csak nem tudtunk róla. Ilyen esetben fontos, hogy megfigyelés alatt álljunk és kövessük orvosunk utasításait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt