Az agglomeráció legrosszabb középiskoláinak kétes rangsorát 2019-ben is a monori Szterényi József Szakgimnázium és Szakközépiskola vezeti. Országosan is pocsék a helyezése, 1618. Összehasonlításként az agglomeráció legjobb középiskolája, a budaörsi gimnázium országosan a 11. helyezett.

A tavalyi listához képest nincs változás az első helyen, továbbra is a monori Szterényi a legrosszabb középiskola az agglomerációban. A legrosszabb iskolák listáján nagyot rontott az érdi Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola. A tavalyi hetedik helyről a negyedikre került, vagyis sokat rontott, rosszabb lett.

Mi alapján készült a lista?

A lista adatait a legjobbiskola.hu oldalról gyűjtöttük. A középiskolák legfrissebb sorrendjének kialakításánál az Oktatási Hivatal által közzétett legfrissebb kompetenciaméréseket és érettségi eredményeket vették figyelembe.

Az ország 1678 középiskolája közül a lista készítői arra voltak kíváncsiak, hogy az érettségin indult diákok milyen sikerességgel végeztek a választott tantárgyból és hányan választották az iskola sikeres érettségi tantárgyait, de számoltak az iskola eredményeinek stabilitásával is, így nem csak egy év eredményei alapján rangsoroltak.

Alább összegyűjtöttük Budapest környékének 10 legrosszabb középiskoláját:

  1. Monor, Szterényi József Szakgimnázium és Szakközépiskola (2018-ban országosan 1628.) most: 1618.
  2. Gyál, Eötvös József Szakképző Iskola
  3. Piliscsaba, Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium
  4. Érd, Kós Károly Szakképző Iskola
  5. Pécel, Fáy András Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
  6. Szentendre, Petzelt József Szakgimnázium és Szakközépiskola
  7. Gödöllő, Madách Imre Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
  8. Vác, Király Endre Szakgimnázium és Szakközépiskola
  9. Vác, Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
  10. Dabas, Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium

Óriási a szakadék a legjobb és legrosszabb között

Senkit sem akarunk megbántani, hiszen a monori Szterényiben végzett diákok között is lehetnek tehetségek, később pedig sikeres emberek, azonban elgondolkodtató, hogy az agglomeráció legjobb középiskolája a Budaörsi Illyés országosan 11. és az agglomeráció legrosszabb monori országosan 1618. helyezése közti szakadék miből adódik.

Kiemelt kép: Szterényi József Szakgimnázium és Szakközépiskola Monoron – Forrás: ceglediszc.hu