Orbán Viktor hétfőn reggel részt vett az operatív törzs ülésén és a szakemberek által megfogalmazott ajánlások alapján döntött a kormány arról, hogy marad a kijárási tilalom. Vagyis idén elmaradnak a szilveszterteri utcabálok.

Kijárási tilalom

Január 11-ig érvényben maradnak a jelenlegi kijárási tilalom. December 21-én döntenek arról, hogy szenteste feloldják-e a kijárási tilalmat. Tilos a szilveszeri bulik megtartása – jelentette be Orbán Viktor Facebook oldalán. Ez azt jelenti, hogy este 8 és reggel 5 között továbbra is tilos az utcán tartózkodni.

Operatív törzs

Az operatív törzs mai ülésén tett javaslatot arra, hogy milyen lazításokat vezethnek be az ünnepekre. Az ülésen részt vett Orbán Viktor is. Ennek fényében döntött a kormány.

Senki sem javasolja a lazításokat

Orbán Viktor Facebook videójában a kormány döntését azzal indokolta a kormány döntését, hogy a szakemberek nem javasolják a lazítások bevezetését.

Előrehozott téli szünet

Sokan arra számítottak, hogy a kormány előre hozza a téli szünetet az oktatási intézményekben, de a mininszterelnök bejelentésében még említés szintjén sem beszélt.

Gulyás Gergely támogatta a lazításokat

Gulyás Gergely egy héttel ezelőtt beszélt először arról, hogy az ünnepekre lazítani kellene a szigorú járványügyi szabályokon. Akkor azt mondta, hogy személy szerint azt támogatja, hogy a családok tudjanak találkozni.

Határzár

A miniszter azt is mondta, hogy az ünnepek előtt valamilyen szinten feloldalák a határzárat, mert “aki haza akar jönni az ünnepekre, az megtehesse”. A miniszterelnök mai bejelentésében azonban erről sem esett szó, így egészen biztosan továbbra is érvényben marad a határzár.

Szlávik János nem támogatta a lazításokat

A hétvégén Szlávik János viszont már arról beszélt, hogy mindenkinek meg kell értenie, hogy idei karácsony nem olyan lesz, mint az eddigiek.

Riasztóak a számok

Az infektológus főorvos azt mondta, hogy “az esetszám és az a halottszám, amit az utóbbi időben észlelhetünk, nem engedi meg, hogy lazításokat csináljunk”.  

Kiemelt kép: Orbán Viktor a operatív törzs ülésén – Forrás: Facebook