Hétfő délután Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban.

A főpolgármester az alábbi öt pont teljesítését várja a kormánytól, és amennyiben az általa kért feltételek teljesülnek, akkor támogatja az atlétikai vb-t és az ahhoz szükséges stadion felépítését.

  1. Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötven milliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra.
  2. A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport beruházások lennének.
  3. Olyan beruházást szeretnének látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.
  4. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  5. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Karácsony arra kéri a kormányt, hogy fogadják el ezeket a szempontokat és azt is elvárja, hogy minderről még idén szülessen kormányhatároztat.

Az atlétikai stadion látványterve

Ferencvárosnak nem érdeke

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina azt mondta, hogy Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is. A IX. kerületi polgármester azt várná el, hogy az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások a budapestiek érdekét szolgálja. Olyan rendezvényközpontot akar, ami nemcsak sportcélokat szolgál – írja az Index.

Szeretné, ha a Ferencvárosi Déli Zöldpartot (ő ennek látná szívesen a vb-helyszínt) más fejlesztésekkel is összekapcsolnák. A Nagyvásártelep műemlékvédelmét, a diákváros építését említette. Utóbbival szerinte a lakhatási válságon is enyhíteni lehetne. Megvizsgálná annak a lehetőségét is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár valamelyik rozsdaövezetben épülhetne meg.

Választ kell adni a kormánynak

Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres, visszabontás után 13 ezer fős stadiont terveztek.

Az önkormányzati választások előtt Karácsony Gergely „stadion stoppal” is kampányolt, majd Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy a kormány semmit sem akar ráerőltetni a budapestiekre. Karácsony korábban részt vett egy kormányülésen, ahol azt ígérte, a november végi fővárosi közgyűlésen közlik, támogatják vagy sem a világbajnokságot.

Képek: Az atlétikai stadion látványterve