Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Magyaroszágon elértük a 4 millió beoltottat, ezzzel pedig elkezdődött az újraindítás következő lépcsője. Ennek értelmében például kinyithatnak az éttermek belő terei, illetve látogathatók a szállodák és panziók is, ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele azonban védettségi igazolvány meglétéhez kötött.

A vendéglátó egységek belső terei

Arról már néhány nappal ezelőtt lapunk is beszámolt, hogy a védettségi igazolványt a vendéglátósoknak el kell majd kérni, aki pedig ezt nem teszi meg egymilliós büntetést is kaphat, sőt még az éttermet is bezárhatják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szálláshelyeket is büntethetik

Most pedig az is kiderült, hogy szankcionálják azokat a szálláshelyeket is, ahol nem veszik komolyan ezt a megkötést, vagyis, hogy csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket fogadhatják, illetve a személyzetnek maszkot kell viselnie.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megjelent a kormányrendelet

Az újraindítás harmadik lépcsőjéről szóló kormányrendelet az éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, amiben többek között arról is szó van, hogy jelentős bírságra számíthatnak azok, akik nem veszik komolyan a védettségi igazolvány ellenőrzését.

Akár 3 milliós bírságot is kiszabhatnak

A Közlöny tartalma szerint, ha a rendőri ellenőrzés során azt tapasztalják, hogy a szálláshely nem kéri el a védettségi igazolványt a vendégként bejelentkezőtől, és fodadják az illetőt annak ellenőrzése nélkül, továbbá, ha a szálláshelyen zenés, táncos rendezvényt tartanak, akkor megbírságolhatják a hely üzemeltetőjét. A bírság 200 ezer forinttól egészen 3 millióig terhedhet, illetve ugyanez vonatkozik arra is, ha a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező alkalmazottak nem viselnek maszkot.

Ellenőrzések jöhetnek

Ezen túlmenően ráadásul a szálláshelyet be is zárathatják a rendőrök, akár egy évre is. A kormány valószínűleg azért hozta meg ezt a rendeletet, mert az elmúlt napokban bejárta a sajtót, hogy egyes szálláshelyek nem fogják kérni a védettségi igazolványt a bejelentkező vendégektől.

A mától életbe lépő új szabályok a következők:

  • Az új szabályok szerint a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • Akiknek védettségi igazolványuk van, este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső terében is tartózkodhatnak és szállodába is mehetnek, ezekre a helyekre gyermekeiket is magukkal vihetik.
  • A novemberben bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A járvány továbbra is jelen van

A járvány továbbra is jelen van, a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Így egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk, valamint fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban novemberben elrendelt korlátozások.

Kötelező maszkhasználat

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesettek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés – írták, kiemelve: ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels