Júliustól minden EU-s tagországban működni fog majd az unió digitális zöldigazolványa, írta meg a Szabad Európa, az Európai Bizosság egyik vezető tisztségviselőjére hivatkozva.

Zöld igazolvány

A köznyelvben csak vakcinaútlevélként emlegetett utazást könnyítő uniós digitális zöld igazolványt mindenkinek külön kell kérnie, aki szeretne és az egész EU-ban érvényes lesz, illetve papír és digitális formában is magunknál tarthatjuk majd.

Technikai részletek

A lap azt írja, hogy a technikai részletekbe minden tagország beleegyezett még április 21-én, két hét múlva pedig indul majd a rendszer tesztelése. Ebben egyébként Magyaroszág nem vesz részt, ugyanis hazánk úgy határozott, hogy nem kívánja előzetesen tesztelni a rendszert. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

A gyorstesztelés

A gyorstesztelést vállaló országokban azonban már júniustól működni fog a rendszer. Ezek az országok a következők: Franciaország, Málta, Hollandia, Luxembourg, Észtország, Svédország, Horvátország, Bulgária, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Németország, Csehország, Ausztria, Izland és Görögország.

Júliustól mindenhol működni fog

A Szabad Európa továbbá arról is ír, hogy mindez még nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban júniustól biztosan élesben is használható lesz a vakcinaútlevél, ugyanis a jogszabályok igazítása eltarthat még egy ideig, de állítólag júliustól már mindenhol működnie kell majd a rendszernek, köztük Magyarországon is.

Igényelni kell

Fontos, hogy ezt az okmányt a jogosultaknak külön kell majd igényelni, ezt a nemzeti egyészségügyi rendszeren keresztül tehetik majd meg.

Ez szerepel rajta

Az okmányon egy QR kód szerepel majd, illetve a beoltott neve, születési dátuma és egy digitális béjegyző, tovább az, hogy mi ellen kapta az oltást, milyen oltást kapott, mikor és hol.

Az igénylők köre

Lényeges tudni, hogy az igazolást a betegségen átesettek és a negatív teszttel rendelkezők is igényelhetik majd.

Papíralapon is elérhető lesz

Az okmány papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, az ellenrőzés alkalmával bármelyiket el fogják fogadni majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels