Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt tegnap Magyarországon elértük a 4 millió beoltottat, ami azt jelenti, hogy megindult az ország újraindításának következő lépése. Ennek értelmében többek között megnyíltak az éttermek belső terei, ám ezeknek a látogatása védettségi igazolványhoz kötött.

Ne üljünk be étterembe

Lisziewicz Julianna immunológus azonban azt mondja, akkor se üljünk be étterembe, ha be vagyunk oltva. A szakembert az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta azt, hogy szeretne mindenkit lebeszélni arról, hogy beüljön egy étterembe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Maszkban nem lehet enni

Az immonológus arról beszélt, hogy mivel maszkban nem lehet enni, ezért ha csak egy fertőzött is van a helyiségben már megfertőződhetünk, továbbá arról is beszélt, hogy két héttel a második oltás után sem ajánlja az éttermezést zárt térben, ugyanis egyik vakcina sem nyújt száz százalékos védelmet, írja a 24.hu.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

A mozi és színházak

Lisziewicz Julianna a mozi, illetve színházlátogatás kapcsán azt mondta, a vírus két maszkon keresztül nem fog megfertőzni senkit sem, de ha például az emberek popcornevés céljából leveszik a maszkot és van fertőzött a teremben, akkor megnövekszik annak az esélye, hogy elkapjuk a betegséget. FRISS! Kemény bírságra számíthatnak a szállásadók, ha nem kérik el a védettségi igazolványt

Az edzőtermek látogatása

Az edzőtermezést, focimeccsen szurkolást csakis maszkban javasolja, az uszodákban pedig limitálná azok számát, akik egyszerre a medencében tartózkodhatnak.

A járványadatok

A szakember arról is beszélt, hogy mindezeken csak abban az esetben változtatna, ha a járványügyi adatok jelentősen javulnának és naponta maximim 20-30 áldozatot szedne a vírus. EZ IS ÉRDEKELHET: Júliustól minden EU-s tagországban működni fog a vakcinaútlevél

Az inditai mutáns

Az immonulógus a mutáns vírusról is szólt, elmondta, hogy nagyon aggasztó a helyzet. Mint mondta, azáltal, hogy Indiában milliók fertőződnek meg, a vírusnak rengeteg lehetősége van arra, hogy mutálódjon, vagy akár arra is, hogy két vírus kicserélje a genetikai állományát, így keletkezett például a MERS-vírus is.

A védőoltások hatékonysága

A szakember úgy véli emiatt fennáll annak is a veszélye, hogy a jelenlegi védőoltások nem vagy kevésbé lesznek hatékonyak az új variánsokkal szemben, a technológia viszont lehetővé teszi, hogy rövid időn belül új, a variánsok ellen is hatékony vakcinák készüljenek.

Agresszívabb

Mint mondta az indiai mutáns sokkal agresszívabb mint a brit változat. Nem csak fertőzőbb, de súlyosabb betegséget i okozhat, ugyanis nem csak közösségben, de az ember szervezében is jobban és nagyobb mennyiségben terjed. EZT IS OLVASD EL! A tegnapi összeomlás után újra lehet foglalni időpontot Sinopharm és AstraZeneca oltásra

Negyedik hullám?

A szakember azt is elmondta, mivel az indiai mutáns nem marad Indiában csodálkozna rajta, ha nem okozna itthon egy negyedik hullámot, de bízik benne, hogy az oltásoknak hála a járványhullámok egyre kisebbek lesznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik