Menekülési útvonalakat keres Érd polgármestere. Csőzik László szerint az a 42 millió forintos mentőöv, melyet az Aréna és az uszoda üzemeltetésére kapott a város, lehetőséget kínál olyan megoldásokra, melyek segítségével elkerülhető lehet több helyi sport és kulturális intézmény bezárása.

Elszabadultak az árak Érden is

 „Miután az önkormányzatokat a kormány kivette a rezsivédelem alól, elszabadultak az energiaárak – fogalmazott a polgármester. – Eddig Érden nem hoztunk drákói intézkedéseket, bár hasonlóan a többi önkormányzathoz ilyeneket mi is előirányoztunk.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megmentené az intézményeket

A polgármester szeretné kihasználni az időt olyan intézmények megmentésére, amelyeket egyébként ideiglenes szüneteltetésre ítéltek volna. Azóta, hogy találkozott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral, kijött egy kormányrendelet, amely előírja, hogy ha egy önkormányzat sportlétesítményt akar bezárni, arról 15 nappal korábban köteles értesíteni az államtitkárságot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Segítő szándékot lát

„Ez a másik ok, ami miatt úgy gondoltuk, érdemes várni, és meglovagolni minden lehetőséget. Ebben én segítő szándékot vélek felfedezni, és szeretném fölvenni még egyszer a tárgyalás fonalát, hátha sikerül jobb pozíciókat elérnünk” – mondta a városvezető.

Ne zárjon be a tanuszoda!

A városvezetés szeretné elkerülni a Gárdonyi tanuszoda bezárását, különösen, hogy egyelőre a szeptemberi számlát sem postázta a szolgáltató, tehát nem tudni, mennyi lesz a rezsinövekmény.

Vizes kérdőjelek

Az is kérdés egyelőre, hogy valamennyi vízi sport-igényt be tudja-e fogadni az Aréna uszodája, illetve, hogy a Gárdonyi kieső bevételét hogyan lehetne pótolni. A tankerület ugyanis az energiaválság miatt nem finanszírozza a gyerekek úszásoktatását.

Miből fizetik a béreket?

Az amúgy sem könnyű helyzetet még tovább nehezíti, hogy a bezárással nemcsak a sportoláshoz való hozzáférés csorbul, hanem az is felmerül, miből fizetik a sportolók és a dolgozók bérét.

Az előd is számolt

Csőzik elődje, T. Mészáros András az érdi Fidesz vezetőjeként úgy véli: „a városban az eredetileg tervezetthez képest 600 millió forinttal több lett az adóbevétel. Ehhez hozzátéve a kormány által biztosított 700 millió forintos rendkívüli támogatást, valamint az Érd Aréna működtetésére megítélt 42 milliót, illetve a Belügyminisztériumtól kapott 50 milliót, továbbá és a 2022. évi költségvetés tételes felülvizsgálatát követően előkerülő 1 000 millió forintot, és felére csökkentve az Érd Médiacentrum működési költségeit, együttesen 2,5 milliárd forintot lehet megtakarítani.”

A városvezető reagált

„Az az évi 700 millió forintos működési támogatás, amit a város korábban megkapott az államtól, 2020-ban már elmaradt. Elvette a kormány a gépjárműadót, a reklámadót. 500 milliót lehetett áthozni a helyi iparűzési adóbevétel kiesése miatt járó kompenzációból, de az nem szabadon elkölthető pénz, tehát meg van kötve a kezünk. Érd 600 millió forintos adóbevétel-növekményét pedig úgy elmosta az infláció, mintha nem is lett volna. Ráadásul szolidaritási adó megfizetésére is kötelezték Érdet: két év alatt 350 milliós sarcot kellett befizetni az államkasszába” – vetett számot Csőzik László.

Keresik a lehetőségeket

Abban minden érintett egyetért, hogy a városnak keresnie kell a megtakarítás lehetőségeit, minél több intézmény további nyitvatartása és megőrzése érdekében. A minél körültekintőbb helyzetértékelés érdekében november végére halasztották a város energiamegtakarítási csomagjának vitáját is – írta meg az erdmost.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere. Fotó: archív