Kilencven esztendős Vitray Tamás! A riporter generációk számára volt családtag, a hangja, a tudása, a felkészültsége megannyi sport-és kulturális műsorban szórakoztatta vagy épp gondolkodtatta el a nézőket. A Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Televízió örökös tagja jól érzi magát és a mai napig dolgozik.

Sámlin állva beszélgetett

Az 1932. november 5-én, Budapsten született Vitray Tamást saját bevallása szerint tulajdonképpen az angol tudása miatt kérték fel először egy interjú elkészítésére. Ez 1958 augusztusában történt. Sámlin állva beszélgethetett egy világhírű, kétméteres amerikai atlétával, Rafer Johnsonnal. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

21 olimpiáról közvetített

Összesen 21 téli és nyári olimpiáról közvetített és a Magyar Televízió archívumában nagyjából 4000 műsorát tartják számon. 46 magyar olimpiai arany kommentátora volt. De megérte az 1986-os mexikói futball-vb nagy traumáját, a szovjetek elleni 0-6-ot is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

2004-ben elbúcsúzott

A 2004-es athéni olimpián az utolsó kajak-kenu női páros döntőt a Kovács Kati-Janics Natasa páros nyerte. Amikor célba érkeztek, az élő adásban, miután a két hölgyet megünnepelte, azt mondta: „Kedves nézőink, én is elköszönök Önöktől… Valamennyiüknek minden jót kívánok.” Ez volt az utolsó közvetítése az MTV-ben, a későbbiekben aztán mégiscsak mikrofon mögé ült az Eurosport és a Digi csatornáján.

Felejthetetlen pillanatok

A kilencven év megszámlálhatatlan felejthetetlen pillanatot tartogatott. „Nem lehet kiemelni egyetlen emléket sem a többi közül – árulta el a Vasárnapi Blikknek. – Csak ülök és mesélek, ahogy egykoron abban a tévéműsorban. És mesélek mondjuk az 1962-es chilei világbajnokságról, amelyet még itthonról közvetítettem. Négy évvel később Angliában már végig ott voltam a helyszínen a világbajnokságon. Különleges emlék a magyar–brazil, s nemcsak azért, mert világraszóló 3-1-es győzelmet arattunk.”

Lollobrigidával táncolt  

Vitray Tamás nemcsak olimpiák, világbajnokságok, emlékezetes sportesemények közvetítésével vált legendává. A Magyar Televízió megszámlálhatatlan szórakoztató műsorában is szerepelt. Ha a helyzet úgy hozta, táncolt Gina Lollobrigidával szilveszteri műsorban, riporter és showman volt egy személyben. 

Még ma is dolgozik

Vitray Tamás még ma is aktív. Dokumentumfilmesekkel dolgozik és élvezi ezt a munkát is. Továbbra is megvan a rendszer az életében, reggelente elvégzi azt a fizikai munkát, ami egy ebben a korban lévő férfinek elengedhetetlen: gimnasztikázik és szobabiciklizik.

Háromszor nősült

„Háromszor nősültem, minden esetben más családba kerültem, de a tanítványaim, vagy akikkel együtt dolgoztam, mindig jelentkeztek ünnepek vagy születésnap alkalmával. Kevésbé vidám téma, de sajnos mellőlem sokan végleg elmentek. A barátaim, tenisz- vagy kártyapartnereim, akikkel koncertre jártam, elmentek. Olyan kollégáim is voltak, akik az én szárnyaim alatt nőttek föl – nem is egy -, de már nincsenek velünk. Ez keserves egy kicsit, és persze ezt a fájdalmat nem egész évben hordozza az ember, ám ilyenkor és nagy ünnepeken mégis eszembe jutnak” – mondta a legendás televíziós a Borsnak.

87 évesen választotta a függetlenséget

A BudaPestkörnyéke.hu is megírta: Vitray Tamás maga döntött úgy 87 évesen, hogy elválik harmadik feleségétől, Kállay Boritól. Szerinte ez így volt rendjén. „Úgy alakult, hogy egyszerűen nem volt szabad folytatnunk, mert nem vezetett volna semmi jóra. Fontos, hogy magam döntsem el, mi történjen velem, hogy mit kezdjek magammal” – nyilatkozta korábban a Nők Lapjának.

Soha nem magányos

Vitray évek óta kiváló egészségnek örvend, egyedül él, de soha nem magányos. Két fia és az öt unokája rendszeresen ott van vele vagy körülötte. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitray Tamás és Kállay Bori. Fotó: archív