Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, lényegében saját magát avatta díszpolgárrá az Érd melletti Diósd polgármestere, Spéth Géza. A kisvárosban sokan kiakadtak, mert szerintük ízléstelen, ha valaki saját magát tünteti ki, ráadásul egyesek szerint a polgármester nem is szolgált rá az elismerésre. Spéth Géza ezt nem így látja, szerinte sikersztori az elmúlt 30 év.

Forrnak az indulatok Diósdon

„Valaki tudja miért tapsolnak ennyire? Ugye azért, mert végre lemondott a saját magát díszpolgárnak választott polgármester” – írja egy diósdi a Facebookon az alatt a videó alatt, amelyen a díszpolgári címet veszi át Spérth Géza polgármester. Egy másik kommentelő így folytatja: „Parádés! Szobrot is kap hamarosan? Teret, utcát mikor neveznek el róla? Életeben? Esetleg halála után? – fogalmaz egy másik diósdi. „Ez az egész cirkusz a képviselő-testületre nézve a legcikibb, ők szavazták meg” – teszi hozzá egy másik megszólaló. Természetesen néhány olyan kommentelő is akad, akik gratulálnak a polgármesternek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Saját magát tüntette ki

A botrány akkor tört ki Diósdon, amikor tegnap kiderült, hogy a helyi képviselő-testület diszpolgári címet szavazott meg a hivatalban lévő polgármesternek, Spéth Gézának. Az is kiderült, hogy hivatalosan a polgármesternek kell előterjesztenie, hogy ki kapjon díszpolgári címet, így lényegében saját magát tüntette ki. A 10 ezer fős kisvárosban azóta forrnak az indulatok. A polgármester támogatói halkan gratulálnak, csak kevesen vállalják fel a Facebookon, hiszen állítólag még a polgármester szimpatizánsai szerint is ciki, amit Spéth Géza művelt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagyon szomorú

Egy diósdi, rögtön az örömteli hír bejelentése alatt ezt írta a közösségi oldalon: „Nagyon szomorú ezt látnom, hogy miközben a szomszédos települések virágoznak és fejlődnek, addig nálunk nincs egy rendes játszótér, borzasztó az útjaink és kis utcáink állapota, nincsenek biztonságos járdáink, közben a polgármester úr önmagát terjeszti elő díszpolgári címre, miközben a város grandiózus Szent Gellért napi mulatságra „szórja” a pénzt. Ahogy eddig is, ezután is megyünk majd bicajozni és játszózni a gyerekkel Érdre meg Törökbálintra.” – írja egy férfi.

„Nem magamnak ítéltem oda a díjat”

A polgármester önmagát kitüntető sztorija bejárta az országos sajtót, ezután nyilatkozatot adott ki, amelyben megpróbálta megmagyarázni az egészet. Így fogalmazott: „Jelen esetben érintettségem okán sem az előkészítő bizottság zárt ülésén, sem pedig a képviselő-testület szintén zárt ülésén nem vettem részt, a döntést nem én hoztam meg, azt semmilyen módon nem befolyásoltam, nem magamnak ítéltem oda a díjat. A Diósdiak A Városért Egyesület megtisztelő jelölését hosszas mérlegelés után fogadtam el” – írja Spéth Géza, aki a hatodik ciklusát tölti a pest megyei településen.

A karrier

Spéth Géza 1990-ben lett önkormányzati képviselő, négy évvel később pedig polgármesternek választották. Egy ciklus (2014–2019) kivételével közel három évtizede ő vezeti a Pest megyei várost. Legutóbb a Diósdiak a Városért Egyesület színeiben indult, és mindössze 21 szavazattal kapott csak többet, mint Albitz Gábor, a Fidesz–KDNP akkori jelöltje. A diósdi polgármester most akkorát ment a saját magát kitüntető sztorival, hogy pillanatok alatt mémek jelentek meg róla. Az alábbi vicces kép már bejárta a közösségi oldalakat: Spéth Géza kitünteti Spéth Gézát.

Sokan röhögnek a diósdi polgármesteren

Forrás: Facebook

A főnökének adta

A díszpolgári elismeréssel járó oklevélen jól látszik, hogy azt az alpolgármester írta alá. A kitüntetés átadóján rengetegen tapsoltak, egymás után vonultak kezet fogni a polgármesterrel a támogatói. Ott senkinek sem tűnt fel, hogy ciki az, ha a beosztott kitünteti a saját főnökét, az pedig még cikibb, ha valaki lényegében saját magát tünteti ki.

Varga Dániel alpolgármester írta alá az oklevelet

Forrás: Facebook

Omladozó belterjesség

Diósd városvezetése olyan, mint a kaleidoszkóp, 80-90 százalékban ugyanazok a nevek és arcok ugranak különböző formációkba egy-egy önkormányzati választás előtt. Aki újonnan és új ötletekkel érkezik, azt a régiek gyorsan „bedarálják” – sok lúd disznót győz. Ezért aztán ez a Budapest, Érd és Törökbálint közé ékelődött, bő 11 ezres lélekszámú város az a hely, ahol mindig akad magyarázat arra, mit miért nem képes megcsinálni a vezetés. A választási ígéretek inkább többé, mint kevésbé maradnak pusztába kiáltott szavak, Diósd pedig alig különbözik a 30 évvel ezelőtti önmagától, amolyan finoman omladozó belterjesség lengi körül – írják a településről a civilek.info oldalon.

Szegényesen fest a város

A portálon így folytatják: Egyetlen jelentős változást az újonnan betelepülők hoznak, érkezésükkel gyakorlatilag elfogytak a szabad területek, és gombamód nőttek ki a földből a lakóparkok és a modern Kádár-kockák. Ám senki sem boldog, kivéve talán Spéth Gézát az újdonsült díszpolgári címével. Az infrastruktúra nem bírja el a tömeget, a régiek a várossá válás előtti időket sírják vissza, az újak pedig úgy érzik, nem azt kapták, amiért fizettek. Sok helyen hiányzik az aszfaltburkolat, még több helyen a járda (kiépítésükre esély sincs), így babakocsival, kisgyerekkel nehéz és veszélyes is a gyalogos közlekedés; az autó viszont egyre több. A város főtere finoman szólva is szegényesen fest. Bár a Polgármesteri Hivatalt nemrég tatarozták, a főtér látványától mégis olyan érzése támad az embernek, mintha Diósd a szocializmusban ragadt volna.

Sikersztori a polgármester munkája

A polgármester ezt nem így látja. Spéth Géza nyilatkozatában így fogalmazott az elmúlt három évtizedről: „Ezen időszak alatt megvalósult – a kezdetben község, nagyközség majd 2010-ben városi rangot kapott településen – a teljes csatornahálózat kiépítése, óvoda, iskola és bölcsőde épült, létesült egy sportközpont, bevásárlóközpont, körforgalmak, járdák, utak épültek. Új intézmények jöttek létre, amelyek az itt élők életét hivatottak megkönnyíteni. A pezsgő civil életnek köszönhetően pedig a település megőrizte kisvárosias jellegét Budapest közvetlen szomszédságában. Jelenleg is folyamatosak a fejlesztések a városban, járdák, utak és egy újabb bölcsőde építése van folyamatban. Köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben támogattak, segítették munkámat annak érdekében, hogy a fenti fejlesztések megvalósulhassanak!” – fogalmazott Diósd polgármestere a diszpolgárrá avatása után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Spéth Géza, Diósd polgármestere – BudaPestkörnyéke.hu-montázs