Csütörtök este kiengedték a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgyöt a váci börtönből, miután Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva elnöki kegyelmet adott neki és társainak.

Lóval várták

A Hunnia-per jogerősen elítélt vádlottját rokonai, barátai, rajongói és egy ló várta a Váci Fegyház és Börtön bejárata előtt. A márciusban hat év börtönbüntetésre ítélt Budaházy mosolyogva, egy zsákkal a hátán jött ki a börtön ajtaján, majd felpattant a lóra, és ellovagolt a váci éjszakába. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem az első szabadulás

„Nagyon jó érzés. Főleg annak fényében volt különleges ez a mai nap, hogy ebben a mocskos koncepciós ügyben már négyszer voltam börtönben, és háromszor úgy szabadultam, hogy egyből haza vittek házi őrizetbe a rendőrök. Ez az első, hogy szabad emberként jöttem ki az utcára” – mondta Budaházy György a Pesti Srácoknak, és megköszönte a köztársasági elnöknek és az igazságügyi miniszternek a kegyelmi döntést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Videó a szabadulásról:

Úgy érzi, nyert

„Úgy néz ki, hogy ezt a ki nevet a végén játékot így vagy úgy, de végül mégiscsak én nyertem. Úgyhogy tartsák magukat ehhez a jövőre velem kapcsolatban” – üzente rögtön a rendőröknek, bíróknak és minden sötét alaknak, aki szavai szerint az elmúlt 14 évben azon mesterkedett, hogy „tönkretegye az életemet és a börtönben rohadjak meg”.

Nem dühös

Budaházy György szívében 14 év elteltével sincs düh, ehelyett hála és jóérzés tölti el a szívét. – A történelemben sosem a hazafias cselekedet miatt ítéltek el hazafiakat.  Így volt ez az 56 után is. „Nem szeretném a magam helyzetét az övékével egy szintre emelni, de ez történt Wittner Máriáékkal is.  És Wittner Máriáéknak sokkal többet kellett várni a rehabilitációra, ami egyszer talán számunkra is eljön” – mondta a frissen szabadult Budaházy György a Magyar Nemzetnek.

Hálásak

Gaudi-Nagy Tamás úgy fogalmazott, öröm, köszönet és hála, ezek a legfontosabbak ebben a pillanatban. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője úgy fogalmazott: nagyon bátor, példamutató és következetes döntés volt a köztársasági elnök részéről a kegyelem, a szentatya látogatása pedig kiváló alkalom arra, hogy a meghurcoltak végre hazatérhessenek.

Novák Katalin döntött

A Sándor-palota csütörtök délután adott ki közleményt az elnöki kegyelemről. Novák Katalin mások mellet kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött – írta a Telex.

Ennyivel előbb szabadult

A Hunnia Mozgalom alapítóját, Budaházy Györgyöt március 9-én jogerősen 6 év fegyházbüntetésre ítéltek terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. Mivel beszámították az eddig letöltött büntetést, ügyvédje szerint még 2-2,5 évet kellett volna börtönben töltenie.

Nincsenek felelősök

A Mi Hazánk üdvözölte Novák Katalin döntését: „Üdvözöljük Budaházyék kegyelmét, hiszen jobb későn, mint soha. Kádár János 1956 után hét évvel általános közkegyelmet gyakorolt a forradalomban részt vevőknek, Budaházy György és társai viszont csak mintegy 15 évnyi ilyen-olyan szabadságkorlátozás után szabadulhattak a fegyházból, miközben az 1956 utáni megtorlások vezéralakja, Biszku Béla egyetlen napot sem kellett előzetes letartóztatásban sem töltsön, élvezhette kommunista luxusnyugdíját 2016-os haláláig, ahogy a 2006-os állam- és rendőrterror felelősei sem lettek felelősségre vonva a mai napig sem.”

Antiterroristák

„Budaházyék ráadásul épp a 2006-os terrorral szemben kezdtek el cselekedni; ők nem terroristák, hanem antiterroristák! Köszönet illeti a Budaházy Bizottság civil tagjait, akik segítettek nyomást gyakorolni a kormányzatra a kegyelem érdekében. A Fidesz által 2016-ban és 2017-ben is leszavazott közkegyelmi javaslatot így nem kell újra benyújtsa a Mi Hazánk Mozgalom. A szabadulóknak és családtagjaiknak mielőbbi testi-lelki felépülést kívánunk!” – zárul a párt közleménye. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budaházy a szabadulás után – Forrás: Polgári mulató Facebook oldala