24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 5215 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Budapesten 11 új esetet találtak, Pest megyében pedig 4-et, vagyis a keddi új esetek számának többsége erre a régióra koncentrálódik.

Elhunyt egy 94 éves krónikus beteg, így az elhunytak száma 614 főre emelkedett, 3716-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 885 fő. Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 57 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen – írja a kormányzati portál.

A kedden bejelentett 24 új eset azt jelzi, hogy Magyarországon továbbra is visszafogott a vírus terjedése, és úgy tűnik, hogy a gócpontokon sikerül megállítani a betegség terjedését.

Sajnos elhunyt egy fő, ez azonban nem meglepő annak tükrében, hogy az elmúlt hetekben újra emelkedő esetszámokat láthattunk. Az elhunyt 94 éves nő volt, magas vérnyomással küzdött, emellett szívinfarktusa volt.

Budapesten 11 új esetet találtak, Pest megyében pedig 4-et, vagyis a keddi új esetek számának többsége erre a régióra koncentrálódik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6 új esetet regisztráltak, Hajdú-Biharban 2-t, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében pedig 1-1 főt. Bács-Kiskunban 1-gyel csökkentették az esetek számát, vagyis arról van szó, hogy egy beteget átsoroltak ebből a megyéből máshová.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van.

Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását.

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.

Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, amire az e heti kormányülésen tesz javaslatot az Operatív Törzs. 

A megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön.

Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly