A járvány kezdete óta már több, mint 24 500-an haltak meg Magyarországon koronavírus miatt, az elmúlt napon 254-en hunytak el. 5 ezer felett van az új fertőzöttek száma. Kemenesi Gábor virológus szerint ősszel újra robbanhat a járvány.

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint 5307 az új fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

256-an haltak meg

Elhunyt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Csökkent a kórházban kezeltek száma

Jelenleg 9 848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen. 

3 millió felett az oltottak száma

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta.

Ez is érdekelhet

Májusban nyitnának a szállodák, árrobbanás várható a vendéglátóiparban

A vakcina a kivezető út

„A vakcinák kövezik ki a válságból kivezető utat. Alapvető törvényszerűség, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret, és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli” – ezt  írta Kemenesi Gábor a Portfolion megjelent cikkében.

Hamis biztonságérzet

A biológus szerint a járvány további terjedését „minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a vakcinálási hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól”.

Ősszel baj lehet

Kemenesi Gábor szerint a nyári nyitások és felszabadultság után elérkezünk majd az ősz kapujába, egy minden jel szerint nem teljesen átoltott populációval, nyáron „takaréklángon” fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik.

Kialakulhatnak különböző variánsok

A visszatérés előtt pedig mindent el kell követni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán. A virológus szerint nem lehet tudni, hogy a vírus milyen evolúciós fejlődésen megy át addigra, habár a tudományos adatok arra utalnak,  előbb-utóbb az E484K mutációs és az ehhez hasonló, a vakcinák hatását csökkentő mutációk egymástól függetlenül is kialakulhatnak a különböző variánsokban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció