Életünk során rengeteget gyalogolunk. Egyes számítások szerint átlagosan annyit, hogy azzal másfélszer megkerülhetnénk a Földet, míg más források úgy becsülik, hogy akár 3-4 alkalommal is. Bármelyik igaz, sokat terheljük lábainkat, amelyek egészségét gyerekkorban alapozhatjuk meg. Összegyűjtöttünk néhány ismert és kevésbé ismert tényt a gyereklábak fejlődéséről.

 1. A babaláb felépítése szinte minden tekintetben eltér a felnőtt lábétól. Mások az arányai, más a szerkezete, más fejlettségi szinten vannak a benne található csontok, inak és izmok. Ez nem is csoda, hiszen óriási átalakulás, fejlődés előtt áll.
 2. A lábfej intenzív fejlődési szakasza a talpra állás, illetve az első lépések megtételét követően indul, a felnőttkori szerkezeti állapotot pedig 10-12 éves korban éri el.
 3. A gyereklábak 2 és 4 éves kor között akár 15-18 millimétert is nőhetnek, ezért ebben az időszakban 4-6 havonta méretváltásra, új cipőre lehet szükség.
 4. Ez a folyamat nem egyenletes, a gyerekek sokszor egy egész cipőméretet átugranak, ráadásul a bal és a jobb láb más-más növekedési tempót diktálhat.
 5. A növekedés átlagosan 16 éves korig tart, ezt követően a lábfej mérete már nem igazán változik számottevő mértékben.
 6. A babák talpa részben azért tűnik laposnak, mert a boltozatos szerkezet csak évekkel később alakul ki, részben pedig azért, mert lábfejüket vastag és puha zsírpárna fedi.
 7. Minél többet közlekednek mezítláb a járást tanuló kisdedek, annál jobban fejlődnek a lábfejükben található izmok és inak.
 8. A felnőttkorra jellemző járásminta olyan, mint az ujjlenyomat: minden embernél egyedi. Ezt a mintát a kicsik hosszú éveken keresztül formálják, alakítják ki.
 9. A gyerekek mintegy 98 százaléka teljesen egészséges lábbal születik, sokuk, közel 80 százalékuk viszont nem visel megfelelő cipőt a gyermekévek alatt.
 10. 9-10 éves kor alatt szerencsére nem is gyakori a kóros, kezelést igénylő lábelváltozás. Fontos tudni azt is, hogy a lábfej növekedése során kialakuló kisebb görbületek, rendellenesnek tűnő deformitások nagy részét a fejlődés és az átalakulás idővel eltűnteti, megszünteti.
 11. Sok ortopédiai probléma gyökere a rossz cipőválasztásra vezethető vissza. Ha a gyerekcipő túlságosan merev, nagyon szűk, vagy tervezésekor nem vették figyelembe a gyerekláb anatómiáját, az deformitásokhoz, visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet.
 12. A gyerekek képesek arra, hogy akár 4 mérettel kisebb cipőt is felvegyenek és hordjanak. Részben azért, mert kevésbé érzik a szűk cipő okozta fájdalmat, részben azért, mert lábujjaikat ügyesen be tudják húzni, de azért is, mert lábfejük nagyon rugalmas és puha.
 13. A gyerek lábméret ellenőrzését az első években nagyjából kéthavonta, később pedig legalább 4-6 havonta érdemes elvégezni.
 14. Ha pontos eredményt akarunk kapni, mindenképpen délutánra időzítsük a mérést. A lábfej ugyanis akár több milliméterrel is hosszabb és szélesebb lehet a nap második felében a reggeli állapothoz képest.
 15. Végezetül egy érdekes adat, ami magyarázatot adhat a gyereklábak gyakran megfigyelhető izzadékonyságára: a csöppségek lábfején ugyanannyi verejtékmirigy található, mint egy felnőtt lábon, csak sokkal kisebb bőrfelületen.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!