Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a napokban bejelentette igényét a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogának átvételére, erről kedden kaptak értesítőt az 500 diákkal működő iskolától az érintett családok. A békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumért pedig a Köves Slomó vezetette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség jelentkezett be.

Váratlanul érte a szülőket

Az iskola igazgatója, Hudu Mariann levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok szerint oktatási intézmény csak akkor adható át vallási vagy világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha az átadást a szülők több mint fele támogatja. Több szülőt az érsekség bejelentkezése váratlanul érte őket.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Az önkormányzat nem támogatja

Horváth Csaba, a 14. kerület polgármestere a 24.hu-nak megerősítette, hogy az Erdő Péter bíboros vezette főegyházmegye a múlt héten az önkormányzatot is megkereste azzal, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az átadásról. A polgármester azt mondta, nincs szándékukban támogatni a kezdeményezést, annál is inkább, mert a kerület lakossága korábban nagy többséggel kinyilvánította, hogy az önkormányzatnál látnák legszívesebben a kerületi iskolák fenntartói jogait. A Jókai és a többi zuglói közoktatási intézmény jelenleg a Közép-Pesti Tankerületi Központhoz tartozik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A zuglói jókai Mór Általános Iskola

Pénzt von meg az állam a kerülettől

„Ötmilliárd forintot von el az állam a kerület költségvetéséből az oktatási intézmények fenntartási költségeire hivatkozva, de nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Nem hiszem, hogy a problémákra az lenne a megoldás, hogy az állam átadja az iskolát az egyháznak” – mondta Horváth Csaba. Az önkormányzat is képviselteti magát a hétfői tájékoztatón, és ott is jelzik majd, hogy nem támogatják a főegyházmegye terveit.

Köves Slomójék vinnék a gimnáziumot

Egy szülőknek küldött emailben a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium közölte, a Milton Friedman Egyetem kezdeményezte, hogy részére az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a fenntartói jogokat adja át. A Milton Friedman Egyetem fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amelynek vezetője Köves Slomó.

Levelet küldtek

„Tisztelt Szülők! Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a Milton Friedman Egyetem … a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 84. §-a alapján kezdeményezte, hogy részére az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a fenntartásában lévő Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogát adja át” – írták levelükben a szülőknek.

Tájékoztatót tartanak

„A tankerületi központ a fenntartói jog átadásának lehetőségével kapcsolatban 2024. március 13. szerdán 16.00 órától 17.30 óráig az SZMK és az érdeklődő szülők számára a Milton Friedman Egyetem képviselőinek részvételével értekezletet tart. A szülői munkaközösségnek véleményezési joga van. Kérem, hogy véleményüket legkésőbb március 24-ig juttassák el a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumba”.

A 4. legjobb gimnázium

A HVG  közzétette „A 100 legjobb gimnázium 2024” című kiadványában a középiskolák rangsorát. Ebben a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium a 4. helyen szerepel.

Erős gimnáziumnak számít

„Tanulóink az országos kompetenciamérésen matematikából a 4., szövegértésből a 6. helyet érték el, érettségiző diákjaink magyar nyelv és irodalomból a 10., matematikából a 4., történelemből a 25., idegen nyelvekből a 55. helyen végeztek. Felvételi átlagpontszám alapján a 5. helyen szerepelünk. Ha az OKTV-n döntőbe jutott tanulók számát nézzük, akkor a VPG matematikából a 2., fizikából 2., informatikából az 5. helyezett az országos listán” – írja honlapján az intézmény.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: