Lakáshitelhez jutni nem a legegyszerűbb feladat, pláne, ha nem rendelkezel a szükséges önerővel. Pedig ez az egyik alapfeltétel, amit mindenképpen teljesítened kell, ha később az otthonod megteremtése nem megy saját tőkéből. Mit tehetsz ilyenkor?

Az önerő mértéke

Minden egyes lakáshitel igénylésénél a hitelösszeg kiszámításához és a hitel elbírálásához elengedhetetlen adat az önerő mértéke. Erre szabályozás is vonatkozik, miszerint a pénzintézet maximum az ingatlan forgalmi értékének a 80%-áig hitelezhet, a maradék 20%-ot neked, mint hiteligénylőnek kell felmutatnod. 

Mit tehetsz, ha neked nincs ennyi anyagi tartalékod?

Az otthonteremtés lehetőségéről emiatt még nem kell lemondanod, hiszen vannak olyan lehetőségek, amelyek elérhetővé teszik a cél elérését. Ilyen a:

  • Pótfedezet bevonása
  • Családi Otthonteremtési Kedvezmény
  • Babaváró hitel

Pótfedezet bevonása

Ha nem áll a rendelkezésedre elegendő önerő, akkor a legegyszerűbb megoldásnak a pótfedezet bevonása tűnik. Ez tökéletes lehet még az egyedülállók számára is, hiszen csak egy másik – a bank számára is megfelelő ingatlanra van szükség, amit be tudsz vonni az ügyletbe.

Ez az ingatlan banktól függően lehet lakás, lakóház, nyaraló, üres telek vagy földterületet is. Ez akkor is segít, ha nem rendelkezel semmilyen megtakarítással, de vannak megkötések is. Ha a pótfedezetnek nem te vagy a tulajdonosa, akkor a lakáshitelbe a tulajdonost is be kell vonni adósként.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A CSOK és a Falusi CSOK szintén alkalmas arra, hogy a megtakarításaidat kiegészítse, vagy a hitelösszeget csökkentse, meghatározott feltételek teljesülése mellett. A CSOK elérhető egyedülálló szülők számára is – az igényléséhez a vállalt gyermek elengedhetetlen. Fontos: a 10 millió forint csak 3 gyerek után jár.

Babaváró hitel

Az akolcson.hu a babaváró hitelt szintén remek lehetőségként említi az önerővel kapcsolatos gondok megoldására. A JTM szabályozásnak megfelelően akár 10 millió forint is igényelhető, bár itt is vannak olyan feltételei, amelyeket nem mindenki tud teljesíteni.

Ugyanis a babaváró hitelt kizárólag azok a fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be a 41. életévét, és az elkövetkezendő öt éven belül családalapítást terveznek. A babaváró hitel ideális és akár önerőként is felhasználható, ha legalább egy gyereket terveznek, vagy már úton is van.

Jó tudnod, hogy a babaváró hitelnek csupán a 75%-a használható fel önerőként a babaváró hitel folyósítása utáni 90 napban. Ezt követően a teljes összeg is lehet önerő.

Az első öt évben a babaváró hitel kamatmentes, ha ez idő alatt megszületik a vállalt gyermek, akkor az is marad a futamidő végéig. A második gyermek megszületésekor elengedik a tőketartozás egy részét, a harmadik gyermeknél az egészét. Mivel a gyermekek születése után 3 év moratórium is kérhető, előfordulhat, hogy a babaváró hitelt egyetlen alkalommal sem kell törleszteni.

Láthatod: az önerő megteremtésére vannak lehetőségek – neked kell eldöntened, hogy melyik a legoptimálisabb.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!