Nagyon jól járnak a pesti agglomerációban élők, hiszen új összekötő út épül Mogyoród és Isaszeg között, ráadásul mindez úgy, hogy kikerüli Kerepest, így csökken a település átmenőforgalma. Közben az agglomeráció északi peremén, az Ipolyságban új határállomás építése kezdődik.

Új főút a pesti oldalon

Nemrég került fel az európai közbeszerzési értesítőbe egy pályázati felhívás eredményhirdetése, miszerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) megtalálta a mérnökirodát a 310-es főút következő szakaszának tervezésére. A főút Mogyoródot Isaszeggel kötné össze Kerepes kikerülésével és az M31-es autóút keresztezésével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két részletben zajló beruházás

Információink szerint folyamatosan halad előre a projekt, a 310-es, 2×1 sávos főút kivitelezése Mogyoród és Isaszeg között. A beruházás két részletben zajlik. Tavaly nyáron indult az első, 9,6 kilométeres szakasz kivitelezése az M3-as autópálya Mogyoródi csomópontja és az M31-es autóút között (a Hungaroringet délről, Kerepest Északról megkerülve). A főút következő szakasza közel 6 kilométeren az M31-es úttól Isaszegig tartana.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Itt épül az új főút

92 millió forint az előkészítés

A közbeszerzési dokumentum szerint a nyertes pályázó feladata az említett útszakasz tanulmánytervének és az előzetes vizsgálati dokumentációjának elkészítése, környezetvédelmi engedély megszerzése, illetve a közlekedésbiztonsági hatásvizsgálat elvégzése. A tervezési felhívást az UTIBER Kft., az UVATERV Zrt. és a Pannonway Kft. konzorciuma nyerte, a költség 92 millió forint lesz.

M3-as csomópont

A tervezői vizsgálatnak és a tervezésnek ki kell terjednie a 310. számú főút Mogyoród és Isaszeg közötti szakasz megvalósítása című projekt előkészítésére vonatkozó M3 mogyoródi csomópont – M31 autópálya közötti szakasz végcsomópontjában tervezett M31 autópálya csomópontra történő kikötés lehetőségére.

Közútkapcsolat

A terveknek ki kell térnie a 3104 Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út valamint 3102 jelű Cinkota-Zsámbok összekötő út és a helyi, városi úthálózatához való csatlakozási lehetőségekre is, valamint az országos közutak kapcsolatának megteremtésére, figyelembe véve az ütemezett megvalósítás lehetőségeit.

Határkapcsolatok

Közben az agglomeráció északi peremén immáron a harmadik magyar-szlovák határkapcsolatot fejlesztő projekt veszi kezdetét egy éven belül a NIF Zrt. beruházásában.

Új híd a magyar-szlovák határon az Ipolyon

A már kivitelezés alatt álló Ipolydamásd – Helemba (Chľaba) és az Őrhalom – Ipolyvarbó (Vrbovka) között épülő Ipoly-hidak után Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Grendel Gábor, a Szlovák Köztársaság parlamentjének alelnöke és Balla Mihály, Nógrád megye 2. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője elhelyezték a Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget (Ipel’ské Predmostie) összekötő határhíd alapkövét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Alapkőletétel a határon

Forrás: Nif Zrt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Kovács Tamás