Klímaügyi közösségi gyűlésre hív 10 ezer budapestit a Fővárosi Önkormányzat nevében a főpolgármester, Karácsony Gergely. Minden budapestinek érdemes figyelni a postaládáját, mert Budapest első közösségi gyűlésére már kimentek a meghívók.

Az állampolgári gyűlésnek is nevezett fórum csak Magyarországon számít újkeletű dolognak, már számos országban, például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Lengyelországban is sikerrel alkalmazzák hosszútávú stratégiák megalkotásakor.

A közösségi gyűlések célja, hogy a résztvevők alaposabban megvitassanak egy-egy témát, majd javaslatot tegyenek a döntéshozók felé. Annak érdekében, hogy a gyűlésen megjelentek statisztikailag reprezentatív mintát képezzenek, az állampolgári csoport meghívásánál és a résztvevők végső kiválasztásánál figyelembe veszik az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet is.

A csoport két hétvégén keresztül hallgat szakértői előadásokat, melyeket részletesen megvitat, majd javaslatokat dolgoz ki egy adott cél eléréséhez. Jelen esetben ahhoz, hogy Budapest hatékonyan tudjon reagálni a klímaváltozásra. A klímastratégiáért felelős munkacsoport a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat figyelembe veszi Budapest klímastratégiájának megalkotásakor.

„Budapest városvezetése elkötelezett a széleskörű állampolgári részvétellel megalapozott döntéshozatal mellett, ezért minden olyan döntést, amely hosszútávon meghatározza a város fejlődését, lakóinak életminőségét és biztonságát, polgárainak megkérdezésével, bevonásával kíván meghozni” – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester.

Hogyan dől el, hogy ki kap levelet és ki vehet részt a gyűlésen?

A Belügyminisztérium által vezetett lakcímnyilvántartásból véletlenszerűen kiválasztott tízezer budapesti lakos kap levelet a Fővárosi Önkormányzattól. Ezt követően, minden címzett jelezheti részvételi szándékát az erre létrehozott internetes felületen.

Miután a jelentkezés lezárult, a jelentkezők közül véletlenszerűen kiválasztanak ötven embert, akik részt fognak venni a közösségi gyűlésen. A véletlenszerű kiválasztást reprezentatív módon végzik, hogy a közösségi gyűlés kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint is leképezze a tizennyolc éven felüli budapesti lakosságot. A jelentkezőket telefonon vagy emailen értesítik a szervezők arról, hogy bekerültek a gyűlés résztvevői közé. 

Külföldön már bevált ez a módszer

„A közösségi gyűlés egy külföldön már számos esetben bevált, egyszerű, és hatékony módja annak, hogy a társadalomban jelenlévő különböző vélemények és célok egy helyen találkozzanak egymással, és abból a kollektív intelligenciából, amit egy ilyen gyűlés létrehoz, egy jobb döntés születhessen, mint csupán szakértői állaspontok alapján” – tette hozzá Kerpel-Fronius Gábor, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

„Azért új és különleges dolog a közösségi gyűlés, mert ezúttal nem a szakértők, a civilek, a tisztviselők, vagy a pénzemberek tanácskozása lesz. Véletlenszerűen kiválasztott polgárok gyűlnek össze, akik részrehajlás nélkül, csak a közjót szem előtt tartva foglalnak állást egy fontos közös ügyünkben, a klímaváltozásban. A közgyűlés véleménye összetételénél fogva jobban leképezi a város lakóinak véleményét, és ezért az itt születő nyilatkozatok annál nagyobb súllyal esnek a latba a fővárosi klímapolitika alakításában.” – mondta el a közösségi gyűlésről Bart István klímaszakértő, a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója.

“A demokrácia minőségének javításához újfajta közpolitikai megközelítésekre is szükség van. Itt az ideje, hogy a közös ügyeinkben valóban közösen döntsünk. Az állampolgári részvétel növelése a politikai döntéshozatalban – így például egy közösségi gyűlés – hatékony eszköz a döntéshozók és a polgárok közötti párbeszéd megteremtésére, és az egymás és a közintézményeink iránti bizalom erősítésére.” – mondta Bördős Éva, a DemNet igazgatója.

A gyűlést a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítja le a Fővárosi Önkormányzat – írják a Fővárosi Önkormányzat szerkesztőségünknek megküldött közleményében.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Forrás: MTI